Mergi spre compartimentul: Cinematografia
09 octombrie 2015, 17:00 Cinematografia views 7969
Premieră în Republica Moldova: filmul lui Emil Loteanu despre Chișinău!
09 octombrie 2015, 17:00 Cinematografia views 7969

Premieră în Republica Moldova: filmul lui Emil Loteanu despre Chișinău!

La Festivalul de Cinema „Svidanie s Rossiei" (Întîlnirea cu Rusia) va fi prezentat filmul documentar "Orașul meu alb", care a fost filmat încă în 1973.

Spectatorii din Moldova vor putea urmări pentru prima oară în cadrul Festivalului de Cinema „Svidanie s Rossiei" (Întîlnirea cu Rusia) filmul de scurt metraj "Мoi belîi gorod" −"Oraşul meu din albe flori de piatră", realizat de clasicul cinematografiei moldovenești Emil Loteanu, a comunicat pentru portalul Sputnik.md, miercuri, secretarul de presă al Festivalului de Cinema, Irina Ivancenco.

Din data de 10 și pînă pe 14 octombrie Moldova va găzdui cel de-al III Festival de Cinema „Svidanie s Rossiei" (Întîlnirea cu Rusia). Organizator al acțiunii este Centrul de Producători „Arta promovării filmului". Proiecții ale filmelor vor avea loc la Chișinău, Comrat, Bălți, Cahul și Orhei. Publicului din Moldova îi vor fi prezentate cele mai recente filme artistice și documentare: „A zori zdesi tihie", „Bătălia de la Sevastopol", „Trăsura verde", „Ucilka" (Profa), „Sfîrșitul unei ere minunate", „14+" și multe altele.

"Filmul documentar de scurt metraj "Мoi belîi gorod" −"Oraşul meu din albe flori de piatră" a fost filmat în anul 1973 la studioul "Moldova-film", chișinăuienii însă îl vor putea viziona pentru prima dată în cadrul Festivalului "Zilele cinematografiei ruse în Moldova", a declarat Ivancenco.

Potrivit spuselor ei, documentarul "Мoi belîi gorod" −"Oraşul meu din albe flori de piatră" − este darul oferit cu multă stimă de maestrul Loteanu Chișinăului natal.

"Și nu în zadar a fost să fie ca în acest film să răsune pentru prima oară melodia compozitorului moldovean Eugen Doga"Oraşul meu din albe flori de piatră". Anume acesta e cîntecul care a devenit în prezent imn oficial al Chișinăului. Sinteza celor două mari talente, ale lui: Emil Loteanu și Eugen Doga a devenit simbol al dragostei pentru orașul natal", a adăugat Ivancenco.

Proiectarea peliculei va avea loc de Ziua Orașului Chișinău, pe 14 octombrie.

Sursa: ru.sputnik.md

Cuvinte cheie:

Cinematografie , film , Emil Loteanu , Festival

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
356 locuitori

Curchi este un sat din cadrul comunei Vatici, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Orhei și la 60 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 356 de oameni. Satul Curchi a fost menționat documentar în anul 1770.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.