Mergi spre compartimentul: Cinematografia
09 iulie 2019, 17:20 Cinematografia views 8692
Lista filmelor realizate de regizori din Moldova, disponibile online și gratuit (Video)
09 iulie 2019, 17:20 Cinematografia views 8692

Lista filmelor realizate de regizori din Moldova, disponibile online și gratuit (Video)

Și în Moldova se fac filme. Cu toate că nu vedem la televizoare în prime time filmele produse acasă, comunitatea cinefilă se dezvoltă treptat și ne bucură la anumite intervale de timp cu lucrări autohtone. Filmele produse în Moldova au un specific aparte, sunt mai dragi, pentru că relevă poveștile celor care trăiesc în spațiul dintre Prut și Nistru.

„La limita de jos a cerului", 2013, regizat de Igor Cobileanski

Filmul prezintă povestea lui Viorel, un tânăr care trăiește într-un orășel uitat de lume din Moldova. Cel mai bun prieten al său, Gasca, îl târăște după el cu visul său nebun de a zbura cu un deltaplan stricat.

„Afacerea Est", 2016, regizat de Igor Cobileanski

Afacerea Est spune povestea unei prietenii dintre doi moldoveni, Marian (Constantin Pușcașu), un intelectual de provincie, și Petro (Ion Sapdaru), un oportunist plin de idei. Cei doi se avântă într-o călătorie nebunească în căutarea banilor necesari pentru a-și îndeplini visurile: Marian vrea să se căsătorească cu Veronica (Anne Marie Chertic), în timp ce Petro își dorește o macara pe care s-o închirieze. Ei decid să devină parteneri de afaceri și încep să lucreze la un plan: să vândă un vagon de potcoave. Planurile li se dau peste cap, dar cu toate acestea Marian și Petro nu își pierd optimismul și încearcă alte metode de a se căpătui.

„Culorile", realizat în 2013 de Atelierul Sergiu Prodan în regia Vioricăi Meșină

„Culorile" este un film de genul Ficțiune, Dramă psihologică, ce transmite o istorie de dragoste, în care Ea îl întâlnește pe bărbatul vieții sale. El o curtează frumos. E o iubire de poveste. „Până a începe să-și schimbe culorile." Protagoniștii filmului sunt Irina Vacarciuc și Ion Guzu.

„Ce lume minunată", 2014, realizat de în regia lui Anatol Durbală, produs de YOUBESC FILM și Sergiu Cumatrenco Jr.

Filmul are la bază un scenariu inspirat din evenimentele controversate din 7 aprilie 2009 și este un Film de FICȚIUNE, apolitic, produs independent, dedicat tinerilor uciși și maltratați în timpul protestelor. Filmul relatează povestea lui PETRU, un tânăr basarabean care își face studiile în SUA și care se intoarce în Moldova pentru o scurtă vacanță de Paști. Vacanță în aprilie. Aprilie 2009...

„Beautiful Corruption", realizat în 2018 în regia lui Eugen Damaschin

„Sper foarte mult ca acest film să trezească unele întrebări în capul spectatorului, să-l împingă spre reflecția – de ce suntem acolo unde suntem. În tot acest piz**ț este nevoie în primul rând de deșteptarea conștiinței. Pentru filmele noastre furăm destul de multe din tot rahatul pe care-l trăim în țara noastră și cred că este onest ca ele să fie văzute în primul rând de cei care ne inspiră și nu doar de cei care ne aplaudă".

Moldova 89-91 despre independența Moldovei, realizat de regizorul Eugen Damaschin și producătoarea Anastasia Primov

Autorul documentarului, Eugen Damaschin, spune că filmul recompune istoria obținerii independenței Moldovei și prezintă evenimentele petrecute între anii 1989-1991, relatate din perspectiva diferitor actori politici și sociali.

„Patul lui Procust", 2001, în regia lui Sergiu Prodan și Viorica Meșină

Patul lui Procust este un film din 2001, produs în studiourile Flux Film Studio din Republica Moldova, regizat de Sergiu Prodan și Viorica Meșină. Filmul este o ecranizare a romanului omonim al lui Camil Petrescu. Premiera filmului a avut loc în anul 2000 la Berlin International Film Festival. În SUA premiera a avut loc la 14 aprilie 2003. Drama a fost nominalizată ca fiind cel mai bun film pentru regie (The Golden Pyramid Award) la "Cairo International Film Festival" ediția 2002 și este ecranizarea modernă a romanului celebrului romancier, dramaturg, poet și doctor în filosofie Camil Petrescu considerat, el însuși inițiatorul romanului modern în care face o analiză psihologică a conștiinței personajelor.

„Văleu, văleu, nu turna!", 1991, în regia lui Gheorghe Urschi

„Văleu, văleu, nu turna!" este un film de comedie, realizat de către studioul cinematografic Telefilm Chișinău în anul 1991. El prezintă intenția Partidului Comunist din Uniunea Sovietică de a lupta cu alcoolismul, ca urmare a unui ucaz din vara anului 1985.

„Tunul de lemn", 1986, în regia lui Nicolae Esinescu

„Tunul de lemn" este un film de ficțiune artistică, realizat de către studioul cinematografic MoldovaFilm în anul 1986. El prezintă drama trăită de un bătrân (David) care locuiește împreună cu nora sa, Maria, în zilele tulburi din timpul celui de-al doilea război mondial. Aceștia locuiesc izolați de lume într-o casă aflată undeva pe un câmp, pe malul unei ape. Soțul Mariei, Andrei este plecat pe front și nu se mai știu nici un fel de știri despre el.

„Человек идет за солнцем"/„Omul merge după soare", 1961, în regia lui Mihail Kalik

„Omul merge după soare" (în rusă Человек идёт за солнцем) este un film artistic în culori, lansat în 1961 în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească și regizat de Mihail Kalik. Unul din primele filme sovietice new wave, producția a marcat apariția „cinematografiei poetice" în timpul conducerii lui Hrușciov. Filmul a fost criticat de autoritățile sovietice pentru aparenta lipsă de promovare a idealurilor sovietice, astfel încât începând cu 1971, anul emigrării lui Kalik în Israel, filmul nu mai putea fi închiriat.

„Lăutarii", 1971, în regia lui Emil Loteanu

Lăutarii este un film moldovenesc din anul 1971, regizat de regizorul moldovean Emil Loteanu. Acest film prezintă viața lui Toma Alistar, staroste de lăutari. În ciuda faptului că talentul îl făcuse în tinerețe să cânte la marile curți împărătești, destinul și dragostea față de Leancă îl fac să-și desfășoare viața în mizerie și chin pe plaiuri natale. Despărțit de leanca, trăiește până la sfărșitul vieții sale măcinat de viziunei fostei sale iubiri.

Sursa: diez.md

Cuvinte cheie:

film , regizor , Cinematografie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1518
Populația:
5444 locuitori

Bubuieci este un sat şi comună din municipiul Chișinău. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bubuieci, Humuleşti și Bîc. Localitatea se află la distanța de 4 km de municipiul Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 5444 de oameni. Satul Bubuieci a fost menționat documentar în anul 1518.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.