Mergi spre compartimentul: Cinematografia
17 martie 2024, 14:30 Cinematografia views 17971
In memoriam actorului Vladimir Strelbiţchi
17 martie 2024, 14:30 Cinematografia views 17971

In memoriam actorului Vladimir Strelbiţchi

Astăzi se împlinesc 55 de ani de la trecerea in neființă a lui Vladimir Strelbițchi, actor de teatru și cinema. Vladimir Strelbiţchi (numele adevărat Svetkin) ‒ actor şi regizor, artist al poporului din RSSM (1958). Născut la 21 iulie 1899 în oraşul Atarsc, Rusia.

A debutat pe scena Teatrului Dramatic „N. Cernîşevski” din oraşul Saratov în anul 1921. Apoi din anul 1925 şi-a continuat activitatea artistică pe scenele teatrelor din Barnaul, Kerci, Novocercask, Sverdlovsk, Tambov, Ijevsk, Groznîi, Piatigorsk Nalcik, Kostroma.

Din anul 1935, el a început să monteze spectacole în calitate de regizor.

Pe parcursul anilor 1940-1963 este actor al Teatrul Dramatic Rus „A. Cehov”. Printre rolurile sale se numără: rolul lui Kutuzov în piesa lui N. Soloviev „Mareşalul Kutuzov”, rolul lui Doolittle în piesa lui B. Shaw „Pygmalion”, rolul lui Lemma după I. Turgheniev „Un cuib de nobili”, procurorul Breve în piesa „Învierea” de L. Tolstoi, Serdiuc în piesa lui A. Arbuzov „Poveste din Irkutsk” etc.

În calitate de regizor a montat la teatrul „A. Cehov” din Chișinău spectacolele „Tăunul” după piesa lui E. Voinici, „Ultima jertfă” şi „Vinovaţi fără vină” după piesele lui A. Ostrovski, „Mizerabilii” după Victor Hugo.

S-a filmat în anul 1955 în primul film artistic-revistă al studioului „Moldova-film” ‒ „Melodii moldoveneşti” în rolul central, cel al compozitorului Lebedev.

V. Strelbiţchi a fost decorat cu Ordinul „Drapelul Roșu al Muncii” şi „Insigna de Onoare”.

A decedat la 17 martie 1969 la Chișinău.

Cuvinte cheie:

actori , cinematograf , teatru

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1900
Populația:
157 locuitori

Feteasca este un sat din cadrul comunei Leuşeni, raionul Hînceşti. Localitatea Feteasca se află la distanța de 51 km de orașul Hîncești și la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 157 de oameni. Satul Feteasca a fost înființat în anul 1900.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.