Mergi spre compartimentul: Sărbători şi obiceiuri
02 martie 2016, 11:33 Sărbători şi obiceiuri views 13625
Superstiţii şi obiceiuri în luna martie! Ce trebuie să faci ca să îţi meargă bine tot anul?
02 martie 2016, 11:33 Sărbători şi obiceiuri views 13625

Superstiţii şi obiceiuri în luna martie! Ce trebuie să faci ca să îţi meargă bine tot anul?

Mărţişorul este un simbol al primăverii despre care se spune că aduce bunăstare şi noroc, mai ales în dragoste. Începând cu această sărbătoare luna martie aduce o serie de superstiţii şi obiceiuri care de care mai ciudate.

Cultura tradiţională a poporului român este bogată în obiceiuri şi tradiţii ce s-au păstrat până în zilele noastre, deşi semnificaţia lor din trecut s-a cam pierdut. Mărţişorul este mai mult o superstiţie care a devenit între timp obicei. Acesta este simbolul străvechi al primăverii şi al bucuriei. De Mărțișor, vechiul se reînnoieste, iar tradițiile, obiceiurile şi datinile de mii de ani sunt readuse in centrul atenţiei. Mărţişorul este considerat un protector împotriva blestemelor şi a gândurilor rele, iar cei care îl poartă la mână vor avea noroc tot restul anului, vor fi sănătoşi şi curaţi.

Tot pe 1 Martie oamenii îşi aleg Baba, o zi care le arată cum va fi viaţa lor în acel an, luminată, bogată, norocoasă sau posomorâtă. Superstiţia spune că dacă vremea va fi rea în Zilele Babelor, Baba Dochia îşi scutură cojoacele. Potrivit tradiţiei, dacă în luna Martie va bate vântul, luna Mai va fi frumoasă sau dacă va cânta cucul în Martie anul va fi bogat, iar dacă va cădea roua după Paşte va ploua.

Se mai spune în popor că luna Martie este benefică ritualurilor de magie. Acum se fac cele mai puternice descântece, iar şarpele prins în luna martie este descântător şi fermecător.

Urmează pe 9 Martie obiceiul Mucenicilor. Atunci se dau de pomană câte 40 de colaci, iar bărbaţii cinstesc 40 de pahare. Sunt şi supertiţii legate de această zi: ziua de 9 Martie mai este numită şi Ziua Şarpelui sau Dragostitele ce semnifică practicarea vrăjitoriei. Superstiţia spune că cine lucrează în această zi va zace 40 de zile. Legat tot de această sărbătoare se mai spune că planta numită "iarba mare "face minuni, femeile de la sate afumă cu ea curtea, casa şi copii pentru a fi feriţi de necazuri tot anul. Abia după trecerea zilelor Babei Dochia începe cu adevărat primăvara.

Sursa: antenastars.ro

Cuvinte cheie:

Martisor , tradiții , superstiție

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1426
Populația:
3350 locuitori

Boldureşti este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Boldureşti, Chilişoaia și Băcşeni. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Nisporeni și la 77 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3350 de oameni. Satul Boldurești a fost menționat documentar în anul 1426.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.