Mergi spre compartimentul: Sărbători şi obiceiuri
29 mai 2019, 17:00 Sărbători şi obiceiuri views 13161
Iată de ce majoritatea bisericilor nu oficiază cununii sîmbăta
29 mai 2019, 17:00 Sărbători şi obiceiuri views 13161

Iată de ce majoritatea bisericilor nu oficiază cununii sîmbăta

Respectînd tradițiile creștine, mulți tineri însurăței, înainte de nuntă, merg să se cunune, însă majoritatea bisericilor nu oficiază cununii sîmbăta, fapt ce trezește nedumerirea  noilor cupluri.

Astfel, un cititor al portalului de știri Noi.md întreabă de ce nu este bine să te cununi sîmbăta.

Răspunsul la această întrebare l-am cerut de la părintele Octavian Moșin, parohul Bisericii „Întîmpinarea Domnului” a USM. Sfinția Sa a menționat că, potrivit canoanelor bisericești, sîmbăta nu se săvîrșește taina cununiei pentru că aceasta precede ziua de duminică, iar sărbătorile sînt însoțite de veselie, care se extinde mai apoi în afara bisericii și poate dura după miezul nopții. Dar creștinii în acest timp trebuie deja să se pregătească de Sfînta Liturghie.

Pentru creștini cea mai importantă zi este duminica – ziua Învierii Domnului. De aceea se recomandă ca după slujbă să se bucure toți de săvîrșirea tainei cununiei sau a botezului, sau a oricărei alte ceremonii, nu neapărat în legătură cu biserica sau cu slujbele bisericești.

În același timp, mai este și un alt aspect ce trebuie luat în seamă. Fiecare zi a săptămînii își are semnificația sa. Astfel, sîmbăta este o zi rezervată mai mult pomenirii celor adormiți, reculegerii, meditației. Veselia și alte ceremonii nu sînt tocmai în duhul sau atmosfera zilei. Unele biserici locale binecuvîntează cununia și în zi de sîmbătă, dar în zilele de marți, joi și sîmbătă nu se oficiază servicii divine.   

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Cununie , biserica , reguli , sîmbătă

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
302 locuitori

Sacarovca este un sat din cadrul comunei Drăgăneşti, raionul Sîngerei. Localitatea se află la 16 km de orașul Sîngerei și la 122 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 302 oameni. Satul Sacarovca a fost întemeiat în anul 1925 cu denumirea Secăreni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.