Mergi spre compartimentul: Sărbători şi obiceiuri
11 septembrie 2023, 09:30 Sărbători şi obiceiuri views 33905
Tăierea capului Sfîntului Proroc Ioan Botezătorul
11 septembrie 2023, 09:30 Sărbători şi obiceiuri views 33905

Tăierea capului Sfîntului Proroc Ioan Botezătorul

Astăzi creștinii ortodocși marchează Sărbătoarea Tăierii capului Sfîntului Proroc Ioan Botezătorul (29.08/11.09). Ea se numeşte în popor Sfîntul Ioan de Toamnă, Sf. Ioan taie capul pe curechi, Sf. Ioan Tăierea capului.

În popor există numeroase legende despre Ioan Botezătorul. Una din ele spune că Ioan era un tînăr sărac, frumos şi o femeie bogată puse ochiul pe dînsul, şi-l chema la ea. Sf. Ioan ştia ce-l aşteaptă şi se rugă lui Dumnezeu să-i ia frumuseţea cea ademenitoare şi să-l facă urît. Şi femeia aceea îşi va lua gîndurile de la dînsul. Dumnezeu se milostivi de fecior şi-l învăţă să-şi scoată cuţitul şi să-şi taie capul. Sf. Ioan făcu întocmai în această zi de toamnă şi în locul capului său se pomeni cu un cap de oaie. În acest chip el a fost scutit de păcat.

Într-o altă legendă Dumnezeu îl îndrăgeşte datorită modului extrem de simplu în care-şi făcea rugăciunea, alegîndu-l să-i boteze fiul. Astfel Sfîntul Ioan a devenit nănaşul lui Isus Hristos. Se crede că este unul din sfinţii cei mai apropiaţi de Dumnezeu considerîndu-l patronul pruncilor, avînd grijă ca aceştia să nu moară nebotezaţi.

Ca atare ziua Sfîntului Ioan de Toamnă era ţinută, în special, pentru a se evita frigurile, multe interdicţii sînt în ce priveşte tăiatul fructelor, legumelor cu forma rotundă amintindu-le oamenilor de tristul episod al tăierii capului Sfîntului ca a unui curechi. Deci în această zi nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mîna, nu este îngăduit să se mănînce varză. Tot în această zi nu este bine să se mănînce fructe rotunde care seamănă cu un cap, precum merele, perele, nucile şi nici usturoiul. De asemenea, nu se mănîncă perje şi prune negre, dar şi struguri negri ţinînd un post negru pentru a nu căpăta tot felul de boli şi de friguri. Această zi a sărbătorii Sf. Ioan de Toamnă este un prilej de pomenire a morţilor, dîndu-se de pomană mere, pere şi alte fructe. Este o zi de post şi de reculegere pentru oamenii cu dragoste de Dumnezeu.

Cuvinte cheie:

Moldova , sarbatoare , religie

Comentarii

 (2)
  • #2 Lia Răspunde Citează selecţia
    Asta nu e informare, dar DEZINFORMARE !!!

    Aberații învelite în hârtie de bomboană....  Dați istoria adevărată a Sfântului Proroc, NU LEGENDE ÎMPODOBITE DE FANTEZII BOLNAVE !!!!!!!!
  • #1 practik Răspunde Citează selecţia
    Текст писал больной на всю голову, иначе не скажешь.
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1915
Populația:
3279 locuitori

Dobrogea este un sat din cadrul oraşului Sîngera, municipiul Chișinău. Localitatea se află la distanța de 24 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 3279 locuitori. Satul Dobrogea a fost înființat în anul 1915.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.