Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
21 august 2014, 11:01 Natura şi turismul views 8794
În Moldova a crescut brusc cererea la turismul intern
Foto: noi.md
21 august 2014, 11:01 Natura şi turismul views 8794

În Moldova a crescut brusc cererea la turismul intern

În Republica Moldova a crescut brusc cererea la turismul intern, notează NOI.md. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, numărul de turişti şi excursionişti participanţi la turismul intern, în ianuarie-iunie 2014, a totalizat 20,3 mii de persoane, în creştere cu 44,5%, comparativ cu perioada similară a anului 2013.

Deplasarea rezidenţilor moldoveni în interiorul ţării în scop turistic a fost organizată în special de agenţiile de turism şi operatorii de turism din municipiul Chişinău (55,6%) şi regiunile de dezvoltare „Centru" (22,2%) şi „Sud" (18,2%).

Experții explică creșterea cererii pentru turismul intern prin modernizarea infrastructurii: reparația drumurilor, dezvoltarea infrastructurii adiacente (parcări, campinguri, blocuri sanitare), promovarea turismului autohton.

De menționat că, în aprilie 2014, Guvernul Republicii Moldova a aprobat Strategia de dezvoltare a turismului pînă în anul 2020, pentru realizarea căreia vor fi cheltuiți 167,3 milioane de lei. Scopul principal al documentului este impulsionarea activității turistice în Moldova prin dezvoltarea turismului intern și de peste hotare.

Documentul stabileşte cinci obiective pentru următorii şase ani: alinierea legislaţiei turistice la standardele internaţionale, valorificarea potenţialului turistic naţional şi promovarea imaginii Republicii Moldova, dezvoltarea turismului regional, sporirea nivelului de pregătire profesională şi a calităţii serviciilor turistice, precum şi modernizarea industriei turistice prin aplicarea tehnologiilor informaţionale moderne.

Potrivit Strategiei, în Republica Moldova vor fi certificate 40 de rute turistice şi elaborate patru trasee naţionale noi, conectate la cele turistice europene. De asemenea, vor fi reabilitate 20 de obiective turistice, amenajate cinci zone de agrement, construite două complexe sportive şi 50 de popasuri pentru turişti. În scopul informării, urmează să fie realizate şi promovate patru spoturi publicitare şi zece ghiduri turistice.

Totodată, Agenţia Turismului va organiza cîte 10 evenimente turistice şi va asigura participarea la cel puţin opt expoziţii turistice internaţionale în fiecare an, va elabora programe noi de studii în domeniul turismului şi va instrui peste 1400 de persoane în cadrul cursurilor specializate. Conform estimărilor, încasările din activitatea turistică, în perioada anilor 2014-2020, vor depăşi cheltuielile de circa 6,5 ori și vor constitui circa 1,1 mld. lei. În plus, se prognozează o creştere anuală a numărului turiştilor străini cu 3% şi cu 4% a turismului intern.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

statistica , Moldova , turism

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
3155 locuitori

Bravicea este un sat și comună din raionul Călăraşi. Este unicul sat din comuna cu același nume. Satul Bravicea, pe valea rîului Cula, se află la distanţa de 28 km de orașul Călăraşi și la 51 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3 155 de oameni. Localitatea este menționată documentar în anul 1603.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.