Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
20 octombrie 2014, 11:40 Natura şi turismul views 9470
O noua atractie turistica in Moldova
Foto: protv.md
20 octombrie 2014, 11:40 Natura şi turismul views 9470

O noua atractie turistica in Moldova

Satul Vorniceni, din raionul Straseni, ar putea deveni o noua atractie turistica. Cele doua cuptoare medievale de ars lut, descoperite toamna trecuta in curtea unei batrane vor fi conservate. Potrivit arheologilor, acest lucru se face in premiera in Moldova. Asa ca atat localnicii, cat si strainii vor avea ocazia sa mearga pe urmele trecutului.

Vlad VORNIC, DIRECTOR AGENTIA NATIONALA DE ARHEOLOGIE: "Am decis sa realizam un proiect de conservare a descoperirii. Spunem ca e in premiera. Am realizat acoperisul, este nevoie si de niste pereti. Dar cel mai important este salvarea acestor monumente, pentru ca au degradat putin."

Acum specialistii de la noi, dar si cei veniti din Romania lucreaza cu multa meticulozitate, mai intai de toate, la restaurarea celor doua cuptoare de olarit.

Cristina GEORGESCU, INSTITUTUL DE ARHEOLOGIE "V.PARVAN", BUCURESTI: "Este o lucrare in premiera chiar si pentru noi, din doua motive, marimea, dar si faptul ca astfel de cuptoare nu au mai fost conservate. Oamenii pot veni sa vizite, sa inteleaga mai bine procesul de fabricare a ceramicii."

Pe parcursul lucrarilor, in cuptoarele medievale au fost gasite si ramasite de vase din lut, care urmeaza sa fie prelucrate si reconstituite.

Ion NOROC, SPECIALIST, AGENTIA DE ARHEOLOGIE: "Avem o tortita de la ulcior. Aici un fragment mai mare de la peretele ulciorului."

Stapana casei se bucura ca peste ceva timp, ograda ii va fi plina de oameni. Aceasta recunoaste ca nu-i este necaz ca descoperirea i-a furat mai mult din jumatate din gradina.

Locuitorii satului se arata incantati de initiativa si asteapta cat mai multi turisti.

"Asa o minune este la noi in sat ca nu s-a uitat asa ceva. O sa merg de mai multe ori, n-am fost, dar am vazut la televizor."

"Sa mai vina lumea si la noi, nu doar in oras."

"Foarte bine, vor veni bani si pentru sat."

Intreg proiectul cere o investitie de sute de mii euro. La moment lucrarile sunt finantate de catre Consiliul raional.

Sursa: protv.md

Cuvinte cheie:

turism , Moldova , arheologie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2385 locuitori

Bumbăta este un sat şi comună din raionul Ungheni. Bumbăta este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Ungheni și la 87 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2385 de oameni. Satul Bumbăta a fost menționat documentar în anul 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.