Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
24 noiembrie 2014, 11:36 Natura şi turismul views 10396
Avertisment! Cutremure, în următoarele zile!
Foto: libertatea.ro
24 noiembrie 2014, 11:36 Natura şi turismul views 10396

Avertisment! Cutremure, în următoarele zile!

Replicile seismului de sîmbătă seară înregistrate pînă acum tot în zona Vrancea sunt normale şi este posibil să apară şi altele, timp de cîteva zile, după cum spune directorul ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pămîntului (INFP), Mircea Radulian.

"Este o activitate seismică normală şi asteptată. De obicei, cutremurele crustale de peste cinci grade, cum a fost cel de aseară, sunt însoţite de replici. Perioada în care acestea apar poate fi şi ceva mai lungă. Noi înţelegem prin replici tot ce se întîmplă după. Condiţia este ca aceste evenimente să fie înregistrate în aceeaşi zonă. Perioada poate fi de ordinul cîtorva zile, chiar dacă se vor rări", a explicat directorul ştiinţific al INFP, potrivit Mediafax.

Mircea Radulian a mai spus că replicile înseamnă o "reechilibrare a zonei, a tensiunii din Vrancea".

"Replicile pot fi pe cîteva zile distanţă. În general, există o relaţie între cît de mare a fost cutremurul şi cîte replici apar şi pe ce durată. Altfel spus, cu cît cutremurul este mai mare, cu atît te astepţi la mai multe replici şi la o durată mai mare în care acestea pot să apară", a concluzionat Mircea Radulian.

Seismul de sîmbătă seară din Vrancea, cel mai mare înregistrat în ultimii zece ani în România, a avut magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter şi s-a produs la o adîncime de 39 de kilometri.

Sursa: www.libertatea.ro

Cuvinte cheie:

cutremur , natura , avertizare , Moldova , Romania

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1923
Populația:
61 locuitori

Cotovca este un sat din cadrul comunei Dobrogea Veche, raionul Sîngerei. Localitatea este situată la 9 km de orașul Sîngerei și la 148 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 61 de oameni. Satul Cotovca a fost întemeiat în anul 1923.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.