Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
28 noiembrie 2014, 16:43 Natura şi turismul views 12783
Un deșert a apărut în aproapiere de Republica Moldova
Foto: worldwideromania.com
28 noiembrie 2014, 16:43 Natura şi turismul views 12783

Un deșert a apărut în aproapiere de Republica Moldova

România este una dintre puţinele ţări europene care deţin aproape toate tipurile de ecosistem de pe continentul european. Şi oricât de greu ar fi de crezut, vecinul din Vest al Republicii Moldova are şi un deşert, informează descopera.ro.

Este vorba de dunele de nisip care înconjoară localitatea Dăbuleni din sudul Judeţului Dolj, dune care alcătuiesc o suprafaţă compactă totală de circa 80.000 de hectare, care-i conferă astfel aparenţa unui adevărat deşert. Practic, se poate vorbi despre unicul deşert din Romania, cu atât mai mult cu cât în localitatea Dăbuleni se găseşte singurul Muzeu al Deşertului din ţară.

De fapt, la ora actuală, în România există aproximativ 220.000 de hectare acoperite cu dune de nisip, însă doar 80.000 de hectare sunt situate compact în jurul localităţii Dăbuleni, sub forma unei întinderi continue de teren acoperite de nisip.

Astfel, sudul Judeţului Dolj este şi cea mai aridă zonă din România. „Deşertul oltenesc" este unul foarte nou între peisajele ţării. În trecutul apropiat, zona era plină de dune peste care creşteau însă diverse specii ierboase, care apoi se uscau pe timpul verii. Dunele erau înconjurate de păduri de salcâmi şi vii, acestea din urmă fiind plantate după o metodă unicat pe plan mondial.

La începutul anilor 1970, autorităţile de atunci au defrişat pădurile şi au irigat zona cu apă din Dunăre pentru a alimenta un institut local de cercetări agricole experimentale.

Însă după anul 1990, oamenii au realizat că tăierea completă a pădurilor a dus la aridizarea accelerată a climei, fapt care face ca singurele culturi agricole care să dea randament la Dăbuleni, sunt cele de pepeni.

Autorităţile locale au demarat recent un program de reîmpădurire pentru a permite din nou cultivarea de piersici, viţă de vie, lucernă şi cartofi.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

natura , Moldova , Romania

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
1130 locuitori

Naslavcea este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Naslavcea este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la o distanță de 14 km de orașul Ocnița și la 243 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1130 de oameni. Satul Naslavcea este menționat documentar în anul 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.