Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
29 ianuarie 2015, 10:26 Natura şi turismul views 9400
A fost publicată prima hartă 3D a calotei de gheață din Groenlanda
Foto: oko-planet.su
29 ianuarie 2015, 10:26 Natura şi turismul views 9400

A fost publicată prima hartă 3D a calotei de gheață din Groenlanda

Prima harta 3D a calotei glaciare din Groenlanda, oferind informatii detaliate despre varsta si structura diferitelor straturi de gheata, a fost elaborata cu ajutorul datelor furnizate de Agentia spatiala americana (NASA), conform paginii de internet a acestei institutii americane.

Realizarea a fost posibila prin coroborarea unor informatii anterioare cu cele obtinute cu un radar special in cadrul operatiunii IceBridge a NASA, care a efectuat peste o suta de zboruri in acest scop.

"Acest nou si urias volum de date arata cum au evoluat straturile de gheata si care este situatia astazi", a explicat principalul autor al studiului, Joe MacGregor, specialist in domeniul studierii ghetii la The University of Texas din Austin.

Calota glaciara din Groenlanda este a doua ca marime din lume, dupa cea din Antarctida, iar topirea ei ar duce la o ridicare a nivelului oceanului planetar cu aproximativ 6 metri.

Stratul de gheata a scazut in ultimii 20 de ani si incalzirea globala va accentua acest fenomen. De aceea, oamenii de stiinta analizeaza straturile de gheata din diferite perioade din trecut pentru a intelege mai bine eventuale transformari din viitor si a face estimari legate de influenta pe care acestea ar putea sa o aiba asupra nivelului apei marilor si oceanelor.

"Inainte de acest studiu, un model bun al straturilor de gheata era acela care prezenta corect viteza de modificare a grosimii si suprafetei lor. Acum, vom putea pentru a cunoaste corect istoria lor, lucru foarte important intrucat straturile de gheata au amintiri foarte indepartate", a subliniat Joe MacGregor.

Acest studiu a fost publicat online la 16 ianuarie 2015 in revista "Journal of Geophysical Research Earth Surface", precizeaza NASA.

Sursa: www.ziare.com

Cuvinte cheie:

Groenlanda , gheata , harta , NASA

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1978
Populația:
1525 locuitori

Bugeac este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Bugeac este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 9 km de municipiul Comrat și la 97 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 1525 de oameni. Satul Bugeac a fost înființat în anul 1978.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.