Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
29 ianuarie 2015, 18:11 Natura şi turismul views 13187
Orheiul Vechi ar putea ajunge pe lista patrimoniului cultural UNESCO
Foto: publika.md
29 ianuarie 2015, 18:11 Natura şi turismul views 13187

Orheiul Vechi ar putea ajunge pe lista patrimoniului cultural UNESCO

Moldova ar putea ajunge în lista patrimoniului cultural internaţional UNESCO. Organizaţia va examina dosarul "Peisajul Arheologic Orheiul Vechi", propus de autorităţile de la Chişinău.

Documentele au fost transmise de către Ambasada Moldovei la Paris, iar rezultatele vor fi anunțate anul viitor. "Peisajul Arheologic Orheiul Vechi" include 23 de aşezări istorice, unele dintre care datează încă din paleolitic.

Specialiştii spun că unele vestigii de la Orhei sunt printre cele mai importante descoperiri arheologice din sud-estul Europei.

"Mănăstirea are peste 300 de ani, siturile arheologice, cele mai vechi straturi care sunt aici, datează din secolul şase înaintea Erei Noastre", a spus Sergiu Popovici, vicedirectorul Agenţiei Naţionale Arheologice.

În locul unde astăzi se află satul Trebujeni a fost, în trecut, oraşul medieval Şehr al-Djedid, iar aici se înălţa poarta de hotar din vestul Imperiului Tătaro-Mongol, numit şi Hoarda de Aur.

"Putem să observăm Valul Nr. 5 al cetăţeii getice care a fost fondată în secolul V î. e.n. Geţii au populat acest spţaiu o perioadă mare şi au lăsat în urma lor diverse vestigii arheologice" a adăugat Sergiu Popovici.

Locuitorii satelor din zona Orheiul Vechi sunt impresionaţi de ideea de a ajunge în lista patrimoniului UNESCO. Nina Ianţu locuieşte de aproape opt decenii în satul Butuceni: "Ne mândrim că satul nostru aşa-i de văzut. Ne bucurăm de lucrul acest, că va fi pe aşa plan şi sperăm să fie mai bine."

"Turişti foarte mulţi ne vin, de pe an pe an tot mai mulţi vin, mulţi străini vin. E o bucurie."

Autoritățile spun că în timpul apropiat vor demara proiecte pentru amenajarea zonei.

"Primul lucru ține de managementul rezervaţiei cultural-naturale Orheiul Vechi. Și al doilea lucru, ține de întărirea capacităților de conservare și protejare a peisajului cultural și natural", a afirmat Gheorghe POSTICĂ, viceministru al Culturii.

O comisie UNESCO va inspecta, la vară, zona Orheiului Vechi. Decizia finală va fi anunțată în iunie 2016, la cea de-a 40-a Sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial, la care participă reprezentanți din 21 de țări.

Sursa: www.publika.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
252 locuitori

Spicoasa este un sat din cadrul comunei Burlacu, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Cahul și la 155 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 252 de oameni. Satul Spicoasa a fost înființat în anul 1924 cu denumirea Cuciurgoaia.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.