Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
10 ianuarie 2019, 05:00 Natura şi turismul views 22881
10 ianuarie 2019, 05:00 Natura şi turismul views 22881

O plimbare prin parcul Milești (Foto)

Pe teritoriul Moldovei există 22 de parcuri pe lîngă fostele conace boierești care fac parte din moşia acestora. Cel mai cunoscut dintre acestea este cel de la Ţaul.

 În această publicaţie vrem să vă prezentăm un parc nu foarte mare (cu suprafaţa de aproximativ un hectar), care s-a păstrat destul de bine – parcul din satul Mileşti, raionul Nisporeni. Chiar dacă nu este foarte mare ca dimensiuni, se deosebeşte prin pitorescul său, dar mai ales prin bogăţia dendrologică.

Mileşti este un vechi sat moldovenesc, amintit pentru prima oară în documente istorice, care datează cu anul 1442. A aparţinut familiei Cazimir. În cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea moşierul Constantin Cazimir a plantat parcul şi livada. Clădirea conacului se mărgineşte cu parcul. Parcul este situat pe o pantă lină la marginea satului.

Dintre speciile rare şi exotice de arbori şi arbuşti, care cresc în parc putem numi următoarele tipuri şi forme: molidul Engelmann, tisa, pinul, portocalul-amar (maclura aurantiaca sau naramzul), două exemplare de copaci Ginkgo Bilbao, un stejar roşu cu înălţimea de 17 m, diametrul trunchiului de 0,85 m; corcoduşul roşu şi un exemplar de salcîm alb cu frunza simplă. Printre soiurile unicat din Moldova în livadă poate fi întîlnit un copac fructifer  ‒ scoruşul, care a atins înălţimea de 8 m. Printre arbuştii, care cresc în parc se numără: gutuiul japonez, călinul obişnuit, clocotişul.

Cei doi copaci de Ginkgo Biloba – mascul şi femelă sînt sădiţi nemijlocit lîngă peretele din spate a conacului, vîrsta lor este de aproximativ 150 de ani. Exemplarul femelă rodeşte şi pînă în zilele noastre şi-l veţi putea vedea pe fotografie doldora de fructe. Din fructele de Ghinko se obţine un preparat foarte preţios – bilobilul, care este folosit ca remediu vasodilatator. Localnicii numesc aceşti doi copaci Adam şi Eva.

Locuitorii satului vorbesc cu mîndrie despre parcul lor şi am avut ocazia să ne convingem de faptul că este unul dintre locurile de odihnă preferate din sat, am întîlnit săteni care se plimbau pe aleile parcului, dar şi odihnindu-se prin colţişoarele umbroase ale acestuia.

Atmosfera parcului influenţează benefic, iar plimbarea pe aleile şi cărăruile sale ne-a făcut mare plăcere. Parcul este împrejmuit numai în partea sa de sus, adică din partea clădirii conacului, iar drept graniţă de jos serveşte una din străzile satului. Ca şi majoritatea parcurilor similare din Moldova, parcul de la Mileşti arată cam neîngrijit, însă în parc domneşte curăţenia, la poalele stejarului imens din centrul parcului se află un loc confortabil pentru odihnă, de-a lungul aleilor centrale se află scaune pentru acei care doresc să se odihnească. Toate acestea ne confirmă faptul, că parcul nu a pierdut din frumuseţea de odinioară şi la fel ca altă dată este în slujba oamenilor.

Parcul este monument al arhitecturii peisajistice şi este protejat de către stat.

 

Parcul dendrologic Mileşti, Nisporeni - Album foto

Cuvinte cheie:

parc , natura , localitati

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
17769
Populația:
1237 locuitori

Chetroşica Nouă este un sat şi comună din raionul Edineţ. Chetroşica Nouă este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Chetroşica Nouă este situat la o distanță de 10 km de staţia de cale ferată Brătuşeni, la 25 km de oraşul Edineţ şi la 190 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1237 de oameni. Satul Chetroşica Nouă a fost întemeiat între anii 1776-1859.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.