Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
14 decembrie 2013, 11:10 Natura şi turismul views 20581
14 decembrie 2013, 11:10 Natura şi turismul views 20581

O nouă eră glaciară va începe din 2014


Foto: novanews.ro

Unul dintre astrofizicienii ruși, doctorul în ştiinţe Habibullo Abdusamatov, şeful Sectorului de Cercetări Spaţiale din cadrul Observatorului Pulkovo, declară că planeta deja a început să se răcească. Studiind periodicitatea schimbării activităţii solare, se pot trage concluzii referitoare la încălziri şi răciri globale. „Potrivit datelor pe care le avem, începînd cu 2014 temperatura va începe să scadă. Apogeul se va înregistra în 2055, plus sau minus 11 ani”, afirmă savantul, citat de  ziarul Legno storto.

Savanţii ruşi propun versiunea lor referitoare la sfîrşitul lumii. Potrivit acestora, peste doi ani pe Terra va începe o răcire foarte puternică. Noua perioada glaciară va dura nu mai puţin de două secole şi va îngheţa lumea.

Abdusamatov conduce proiectul „Astrometria”, esența căruia constă în studierea Soarelui. Savantul crede că era glaciară se va produce în urma unei reduceri bruşte a puterii de radiaţie a soarelui. Astrul a crescut în putere în ultimii 100 de ani, dar, recent, cercetătorii au observat o tendinţă descrescătoare. Rusul crede că omenirea va repeta „Little Ice Age”, care a avut loc în emisfera nordică,în secolele XIV-XIX. Prima dovadă pe care o are este reducerea numărului de pete solare. Nu este primul om de ştiinţă care să anunţe o nouă eră glaciară.  Primii care au prognozat acest lucru pentru anul 2014 au fost savanţii NASA.

Spre deosebire de americani, rusul nu este foarte optimist. El crede că răcirea planetei va avea efecte mult mai dure decît o eventuală încălzire a ei.

„Răcirea va duce la reducerea considerabilă a suprafeţelor agricole. Pe lîngă problemele legate de alimente va fi mult mai complicat să se extragă petrol şi gaz în zonele de nord. Vor apărea probleme legate de aprovizionarea cu căldură a populaţiei. Răcirea îi va afecta pe mulţi, aproape pe toţi, însă, în principal, pe cei din ţările nordice”, avertizează Habibullo Abdusamatov.

Răcirea prognozată poate fi deja a cincea perioadă glaciară din ultimele nouă secole. Astfel de fenomene s-au înregistrat în secolele XIII, XV, XVII şi XIX.

„Cum se întâmplă adesea, la început se spune că acestea sunt nimicuri, nu ştiinţă, că aşa ceva nu se poate întâmpla, apoi că e ceva adevăr în toate acestea pentru ca, în final, această teorie să fie luată în serios. Recunoaşterea teoriei privind răcirea are loc în întreaga lume”, conchide savantul.

În urmă cu doi ani, venirea unei mici perioade glaciare pînă în 2014 fusese evocată şi de cercetători ai NASA. Aşa cum afirmau atunci oamenii de ştiinţă, de peste jumătate de secol nu s-a mai înregistrat un număr atît de mic de pete pe Soare. Ei mai aminteau că în perioada dintre 1645 şi 1715 s-a înregistrat un minimum fără precedent al activităţii solare şi că tocmai în această perioada Terra traversa „Little Ice Age”, perioadă caracterizată prin ierni deosebit de severe.

În pofida faptului că aceasta ar pune capăt fenomenului de încălzire globală, savantul rus consideră că oamenii nu ar trebui să se bucure de răcirea vremii, deoarece atunci cînd planeta se răceşte se produc catastrofe mult mai teribile decît cele provocate de încălzirea globală.

Cuvinte cheie:

natura , era glaciara , clima

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1593
Populația:
5778 locuitori

Sireţi este un sat şi comună din raionul Străşeni. Sireţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Strășeni și la 22 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 5778 de oameni. Satul Sireţi a fost menționat documentar în anul 1593.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.