Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
08 aprilie 2024, 17:00 Natura şi turismul views 87620
O călătorie în Valea celor şapte cascade (Foto)
08 aprilie 2024, 17:00 Natura şi turismul views 87620

O călătorie în Valea celor şapte cascade (Foto)

Defileul de la Ţipova este unul dintre monumentele naturii din Moldova şi este protejat de Stat. Acest loc este foarte cunoscut, de acei care au vizitat mănăstirea din stîncă de la Ţîpova, raionul Rezina de pe Nistru.

Printre turişti este răspîndit la fel şi un alt nume al defileului — Valea celor şapte cascade. De obicei turiştii îşi încep traseul de la Nistru şi pînă la poalele vîrfului stîncii, trecînd pe la numeroasele cascade şi praguri. Trebuie să vă spunem că cantitatea cascadelor este mult mai mare, dar pînă la unele dintre ele este foarte greu de ajuns.

Vă propunem să treceţi acest traseu începînd cu satul Horodişte, care se află la aproximativ 7 km de Ţipova, pentru că anume la marginea acestui sat începe şi defileul şi şirul de stînci care îl împarte în 2 părţi.

Trebuie să spunem, că acest traseu este în exclusivitate pietonal şi unul destul de dificil, care necesită atenţie şi o anume pregătire, inclusiv şi echipament corespunzător. În primul rînd încălţăminte de cauciuc cu reţea să nu alunece. Nu vor fi în plus un chipiu şi o scurtă uşoară, căci vîntul este puternic în vîrful stîncii. Traseul nu se recomandă oamenilor obezi şi copiilor mai mici de 10 ani. Copii trebuie să fie neapărat însoţiţi de maturi. Cele mai complicate sectoare ale traseului sînt coborîrea de pe stîncă în defileul unit şi ramificaţiile traseului pe drumul spre cascade în partea de sus a lui. Cel mai reuşit moment pentru traseu este sfîrşitul lunii mai − începutul lunii iunie, cînd întreaga vale se umple de mireasma ierburilor în floare şi a arbuştilor sau mijlocul – sfîrşitul lunii octombrie, cînd valea este deosebit de pitorească. Vă propunem una dintre călătoriile din octombrie.

Defileul Țipova - album foto

Cuvinte cheie:

calatorie , Moldova , turism

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1704
Populația:
6050 locuitori

Dubăsarii Vechi este un sat şi comună din raionul Criuleni. Dubăsarii Vechi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Criuleni și la 36 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 6050 de oameni. Satul Dubăsarii Vechi a fost menționat documentar în anul 1704.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.