Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
19 aprilie 2018, 12:05 Resurse acvatice views 12266
Rîul Bîc, pe cale de dispariţie (Foto, Video)
19 aprilie 2018, 12:05 Resurse acvatice views 12266

Rîul Bîc, pe cale de dispariţie (Foto, Video)

Unul dintre cele mai mari rîuri din Republica Moldova – Bîc, care se întinde pe o suprafaţă de 155 km şi curge prin trei raioane ale ţării, avînd mai mulţi afluienţi, a ajuns în 2018 să fie pe cale de dispariţie, avînd o apă extrem de poluată şi fiind neglijat în totalitate.

Anume din aceste considerente un grup de voluntari ai Fundaţiei pentru Dezvoltare Ecologică „Ecodava” au iniţiat o serie de expediţii de la izvorul rîului şi pînă la Chişinău, pentru a depista focarele de poluare ale rîului şi pentru a sensibiliza atît societatea, cît şi autorităţile.

Chiar din prima expediţie, în apropierea satelor Peticeni şi Novaci, a fost depistat un baraj care stopează în totalitate curgerea rîului. Iar oraşul Călăraşi este invadat de canale prin care se scurg deşeuri menajere direct în rîu.

Totodată, voluntarii au întîlnit kilometri întregi unde rîul Bîc pur şi simplu nu există, iar lacul Ghidighici se înămoleşte şi are un aspect degradant.

Voluntarii de la „Ecodava” se implică la maximum în soluţionarea problemelor depistate, lichidînd gunoiştile, sesizînd organele competente şi plantînd copaci în albia rîului.

Acest pas nu este decît o mică contribuţie la schimbarea situaţiei agravante a rîului Bîc. Pentru a salva cu adevărat rîul, este nevoie de implicarea activă a societăţii, de crearea unui buget destinat în special rîului Bîc.

Acest rîu poate fi salvat! Implică-te şi tu!

Partener general: DAAC HERMES

Partener media: NOI.md

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

riuri , Ecodava , Bîc

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
300 locuitori

Florica este un sat din cadrul comunei Coşcalia, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Căușeni și la 67 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 300 de oameni. Satul Florica a fost întemeiat în anul 1925.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.