Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
06 august 2018, 15:00 Resurse acvatice views 10035
Focarul de poluare a rîului Bîc, depistat la Bulboaca, a fost înlăturat (Foto, Video)
06 august 2018, 15:00 Resurse acvatice views 10035

Focarul de poluare a rîului Bîc, depistat la Bulboaca, a fost înlăturat (Foto, Video)

Grație intervenției Fundației pentru Dezvoltare Ecologică „Ecodava", focarul de poluare a rîului Bîc, depistat în satele Roșcana, Bulboaca și Gura Bîcului a fost înlăturat.

Organizația nonguvernamentală a alertat autoritățile competente din Anenii Noi acum două săptămîni, cînd a descoperit că în gura de vărsare rîului Bîc apa este foarte poluată, avînd o culoare întunecată și un miros specific. Sursa de poluare a constituit-o o țeavă prin care erau deversate deșeuri. În urma sesizării depuse, întreprinderea municipală "Apă-Canal" Anenii Noi a întreprins măsurile de rigoare.

„Ni s-a întîmplat un accident, a ars un cablu de alimentare de 10.000 de volți. Ulterior, am găsit un specialist la Chișinău, au înlocuit cablul, iar Stația de tratare a apelor uzate a fost repusă în funcţiune. La momentul dat, Stația funcționează normal și în rîul Bîc nu este deversat nimic. În ultimii 4 ani nu au existat astfel de probleme. În acest an, cablul de alimentare al stației s-a defectat. Cablurile sînt vechi, trebuie să fie schimbate, dar nu există mijloace financiare pînă cînd pentru asta", a relatat pentru Noi.md Ivan Chiperi, energetician la „Apă-Canal" Anenii Noi.

Președintele Fundației „Ecodava", Oleg Sclifos, a salutat intervenția organelor competente. El a precizat că situația va fi în continuare monitorizată, pentru a nu admite apariția unor noi surse de poluare.

„Am fost auziți la timp și vedem deja un rezultat mult mai bun. Știm că pe cursul rîului Bîc sînt mai multe probleme de acest gen, vom monitoriza foarte atent situația pentru că nu ne este indiferent acest rîu de importanță națională. Ori de cît ori vom găsi abateri, focare de poluare, vom alerta organele competente", a menționat Oleg Sclifos.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

riuri , Bîc , poluare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1493
Populația:
9954 locuitori

Cărpineni este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Horjesti și Carpineni. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Hîncești și la 67 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 9954 de oameni. Satul Cărpineni a fost menționat documentar în anul 1493.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.