Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
07 august 2018, 12:20 Turismul în Moldova views 8092
Moldova turistică: în căutare de idei noi
07 august 2018, 12:20 Turismul în Moldova views 8092

Moldova turistică: în căutare de idei noi

În perioada concediilor mulți dintre concetățenii noștri doresc să se odihnească undeva peste hotare, pentru că adesea nici nu bănuiesc că în Moldova există multe locuri interesante, care merită să fie vizitate.

Conform statisticii, numărul turiștilor care ne vizitează țara crește pe an ce trece. Ce-i atrage în ţara noastră și ce putem face pentru ca turismul să prospere în Moldova?

Cine are nevoie de noi?

Reieșind din sondajul efectuat recent de Noi.md, cca 40% dintre respondenți preferă să-și petreacă concediul acasă. Deci agențiile locale de turism au șansa să-i captiveze pe concetățenii noștri cu atracțiile locale și să organizeze pentru ei excursii interesante.

În plus, conform datelor agenției rusești „ТурСтат", capitala Moldovei ani în șir se numără printre orașele cele mai preferate de turiștii din țările CSI. Posibil, își face efectul factorul istoric – Chișinăul a fost capitala unei republici sovietice, iar mulți dintre locuitorii țărilor post-sovietice mai au aici relații de rudenie și prietenie. Posibil, pentru mulți străini orașul nostru este un fel de "bază de transbordare" pentru următoarele lor călătorii în localitățile rurale ale Moldovei. Poate că un rol aparte îl are și faptul, că Moldova este o societate multiculturală și în plus, concomitent cu limba moldovenească aici este folosită pe larg și cea rusă – una dintre cele șase limbi internaționale ale ONU.

Potrivit Poliției de frontieră, în anul 2016 Moldova a fost vizitată de 3,4 milioane de străini, cu 20% mai mult, decît în anul 2015. Iar în prima jumătate a anului 2017 în Moldova au intrat cu 6% mai mulți posesori de pașapoarte străine ca în aceeași perioadă a anului 2016.

Desigur, nu toți acești oameni erau turiști în sensul deplin. Un anumit procent l-au format conaționalii noștri, care dețin pașapoartele altor țări, precum și acei care muncesc în Moldova sau o tranzitează. Practic, este imposibil să calculezi numărul străinilor incluși în aceste milioane, care le fac rudelor și prietenilor vizite transfrontaliere. Totuși turiștii vin în țara noastră, deci văd un rost în aceste vizite.

Unde mai pui că securitatea este parte componentă a oricărui succes comercial. În acest sens, este pozitiv faptul că deocamdată noi, spre deosebire de multe țări dezvoltate din Europa, am fost scutiți de asemenea pericole, ca terorismul internațional, nu avem mulțimi de refugiați, islamiștii nu aruncă în aer cafenele și gări, iar tineri cu fața smadă nu distrug automobilele și vitrinele buticurilor scumpe.

Cum n-ar fi, mulți străini apreciază și iubesc Moldova, se interesează de locurile ei atractive, iar dacă au în buzunar o anumită sumă, vin încoace, și nu o singură dată. Asta spun operatorii locali, ghizii și comercianții din sfera turismului. Însă noi ne aflăm la început de cale și am putea ridica ramura la un nou nivel. Căci dacă turismul mondial deține 10% din PIB, în Moldova acest indice este de doar 1%.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

turism , idei

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1730
Populația:
792 locuitori

Hîrbovăț este un sat din comuna Onișcani, raionul Călăraşi. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Călărași și la 67 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 792 de oameni. Satul Hîrbovăț a fost menționat documentar în anul 1730.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.