Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
11 noiembrie 2018, 09:30 Turismul în Moldova views 5811
Trei localități din centrul țării au creat un traseu de turism rural
11 noiembrie 2018, 09:30 Turismul în Moldova views 5811

Trei localități din centrul țării au creat un traseu de turism rural

Un nou traseu turistic a fost lansat în Moldova. "Dor de Codru" cuprinde localităţile Dolna şi Micleuşeni din raionul Străşeni şi satul Cioreşti din raionul Nisporeni.

Vizitatorii sînt invitaţi să cunoască cultura, tradiţia şi gastronomia locală prin intermediul celor 20 de atracţii dezvoltate în zonă. Este vorba despre pensiuni, muzee şi ateliere meşteşugăreşti. Proiectul a fost realizat cu suportul financiar al guvernului Elveţiei, autorităţile locale şi cîţiva băştinaşi.

Cartea de vizită a noului traseu turistic este poarta măreaţă din lemn de stejar, care are o înălţime de 9 metri şi lăţime de cinci metri. Obiectivul a fost amplasat la inrarea în satul Cioreşti.

Tot în această localtate vizitatorii vor putea admira creaţiile meşterului popular Zaharia Triboi, care este singurul din spaţiul moldovenesc ce crează obiecte din ceramică neagră.

"Vor putea vedea procesul, cum se lucrează, cum se decorează. Asta e ceva ce ne reprezintă pe noi. Este istoria noastră. Au fost din Franţa, Germania", a spus fiul meşterului popular.

Şi pensiunea Iuliei Axente promite să atragă vizitatori cu bucate tradiţionale şi vin bun. 

"Sarmale, carne friptă. Legume coapte. Casa asta a rămas de la părinţi. Are în jur de 100 de ani", a spus Iulia Axente, proprietară pensiune.

Un alt obiectiv turistic din traseul este şi afacerea dulce a soţilor Ciolacu din satul Miceluşeni. 

"Putem să-i uimim cu gustul delicios al mierii noastre. Să-i uimim cu explicaţii despre viaţa albinelor. Pe viu să le arătăm albinele în stup", a precizat Victor Ciolacu, apicultor din satul Micleuşeni, raionul Străşeni.

"Avem şi un cimitir al eroilor care au căzut în cel de-al doilea război mondial. O capeluţă unde poate să intre fiecare să pună o lumînare în memoria eroilor căzuţi", a declarat Ion Dima, primarul satului Micleuşeni, raionul Străşeni.

Iar la Dolna, vizitatorii vor putea merge pe urmele poetului rus Alexandr Sergheevici Puşkin. Acest muzeu, conacul şi beciul boierului Zamfirache Arbore-Ralli sînt cartea de vizită a localităţii.

"Cred că nu doar locuitorii satului ştiu despre acest beci. El este construit în a doua jumătate a secolului XVIII de feciorii boierului. Şi mai avem izvorul Zamfirei care este în codru şi are şi el o legendă", a menţionat Romeo Ciochină, primarul satului Dolna raionul Străşeni.

Pentru dezvoltarea tuturor atracţiilor de pe noul traseului turistic "Dor de Codru" Guvernul Elveţiei a alocat circa 50 mii de dolari. Primăriile au contribuit cu 22 mii de dolari, iar băştinaşii cu circa opt mii de dolari.

"Vrem să vină cît mai multă lume să sprijine astfel de proiecte. Sperăm să aducem cît mai multă lume acasă şi să facem cît mai mulţi copiii fericiţi. Aveţi o ţară minunată", a subliniat Caroline Tissot, şefa biroului de Cooperare a Elveţiei.

"Rămîne încă mult de lucru de făcut. Moldova este atractivă şi astfel de proiecte fac să devină cunoscută atît în Europa cît şi în lume. Să vină cît mai multă lume aici să se bucure de ospitalitatea oamenilor de aici", a conchis Dafina Gercheva, coordonatoare Rezidentă ONU/ Reprezentant PNUD.

Valoarea totală a proiectului "Dor de Codru" constituie 80 de mii de dolari.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

turism

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1888
Populația:
1473 locuitori

Iliciovca este un sat și comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Maiscoe și Iliciovca. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Floreşti şi la 151 km de Chişinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1473 de oameni. Satul Iliciovca a fost menționat documentar în anul 1888 cu denumirea Nicolaevca.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.