Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
23 ianuarie 2019, 09:40 Rîuri views 13702
Socialiștii bat alarma în legătură cu starea deplorabilă a rîului Bîc
23 ianuarie 2019, 09:40 Rîuri views 13702

Socialiștii bat alarma în legătură cu starea deplorabilă a rîului Bîc

Situația ecologică în bazinul rîului Bîc se agravează pe zi ce trece, iar acest lucru are un impact negativ asupra sănătății oamenilor.

PSRM consideră soluționarea acestei probleme drept o prioritate, a subliniat deputatul Adrian Lebedinschi, în cadrul unei conferințe de presă. Deputatul a menționat că rîul Bîc este poluat cu diverse deșeuri, ape reziduale și este acoperit cu stuf. Apa rîului este utilizată pentru spălarea transportului auto, iar "spălătoriile" improvizate se află în zona piețelor angro. Majoritatea întreprinderilor, ilegal evacuează în rîu apele reziduale. Pe ambele maluri ale rîului sînt depozitate deșeurile menajere, de construcție și de altă natură. De asemenea, în sectorul privat al orașului și în satele situate în bazinul r. Bîc se întrețin 1010 bovine, 2936 ovine și căprine, 2020 porcine, 54 cabaline și 105220 capete păsări. Deșeurile biologice, la fel poluează rîul.

Totodată, în conformitate cu testele de laborator, în majoritatea fîntînilor municipiului, apa nu corespunde cerințelor normative privind calitatea apei potabile.

Deputatul a propus o serie de măsuri în vederea îmbunătățirii situației: elaborarea unui studiu de fezabilitate și proiecte tehnice pentru sistemele de aprovizionare cu apă, canalizare și epurarea apelor uzate; construcția unor instalații moderne de epurare a apelor uzate, ori reconstrucția stației existente, crearea întreprinderilor specializate în fiecare localitate situată în bazinul rîului Bîc.

De asemenea, Adrian Lebedinschi consideră că este necesar să fie instruit personalul în acest domeniu, să se asigure controlul consumului de apă de către agenții economici și gestionarea deșeurilor – pentru lichidarea încălcărilor, lichidarea gunoiștilor din zonele de protecție a apelor, crearea unui sistem de management adecvat al deşeurilor solide şi organice în toate localităţile municipiului.

Adrian Lebedinschi a subliniat că, măsurile propuse sînt doar o parte a viziunii care-și propune drept scop redresarea situației ecologice în bazinul rîului Bîc.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Bîc , resurse acvatice

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1665
Populația:
2427 locuitori

Cuşmirca este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Cuşmirca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situate la o distanță de 19 km de orașul Șoldănești și la 136 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2427 de oameni. Prima atestare documentară a satului Cușmirca datează din anul 1665.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.