Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
13 iulie 2018, 15:15 Natura şi turismul views 25251
13 iulie 2018, 15:15 Natura şi turismul views 25251

Cum ne ajută Luna să prezicem vremea?

După culoarea Lunii, dar şi a  Soarelui se poate determina destul de precis, dacă aerul este curat sau are multe particule de praf sau de apă - de exemplu, undeva după orizont bate un vînt puternic sau plouă. Cu cît mai multe asemenea particule sînt cu atît Luna pare mai roşie.

De ce anume nuanţele de roşu? Deoarece cu cît mai aproape de orizont, cu atît mai mare este absorbţia luminii în atmosferă, pînă cînd va ajunge la noi raza de soare sau de lună. În primul rînd lumina este lipsită de nuanţele de albastru, apoi verde, galben, rămîn doar cele cu lungime de undă lungă - portocaliu şi roşu.

Oamenii cu experiență, inclusiv meteorologii, pot prezice vremea, privind  seara soarele sau luna.

Dar poate oare luna la orizont să arate nu roşie,ci verzuie sau albastră? Foarte rar, dar se întâmplă. Acest fenomen se observă atunci cînd în aer sînt multe particule de o anumită mărime. De obicei, acestea sînt particulele de funingine de la incendii de pădure sau erupții vulcanice. Dar nu fiecare poate vedea o lună albastră.

Uneori vedem Luna foarte mare. De fapt, atunci cînd iese de după orizont, nu este mai mare decît în orice alt punct pe cer. Acest fenomen se explică prin faptul că la orizont o putem compara cu copacii, casele şi în comparaţie cu acestea, ea pare mult mai mare.

Cuvinte cheie:

vremea , luna

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1606
Populația:
1902 locuitori

Popeştii de Jos este un sat şi comună din raionul Drochia. Popeştii de Jos este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 28 km de orașul Drochia și la 169 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1902 oameni. Satul Popeştii de Jos a fost menționat documentar în anul 1606.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.