Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
03 februarie 2019, 11:00 Natura şi turismul views 14314
Luna februarie începe cu vreme frumoasă şi caldă
03 februarie 2019, 11:00 Natura şi turismul views 14314

Luna februarie începe cu vreme frumoasă şi caldă

Conform meteorologilor, în intervalul 2-5 februarie, pe întreg teritoriul ţării se prevăd maxime termice de până la 10-12 grade Celsius, ziua, şi 3-5 grade, noaptea.

Începând de miercuri, 6 februarie, indicatoarele termometrelor vor coborî cu câteva grade, cel mai frig fiind în nordul ţării, unde valorile termice nocturne se vor situa sub zero. În perioada de referinţă, precipitaţii nu se prevăd, cu excepţia zonei de sud, unde la finele săptămânii următoare sunt posibile ninsori slabe şi lapoviţă.

În luna februarie, potrivit datelor medii multianuale, începe creşterea uşoară a temperaturii aerului, iar faţă de ianuarie aceasta este mai ridicată cu 1-1,5ºC. În februarie, temperatura medie lunară a aerului pe teritoriul Republicii Moldova variază între -1ºC, în sudul ţării, şi -3ºC, în regiunea de nord. Cea mai rece pentru toată perioada de observaţii a fost luna februarie din anul 1999, când temperatura medie lunară a aerului a oscilat în teritoriu între -12,2ºC şi -13,7ºC. Cea mai caldă a fost luna februarie din 2002 şi 2016 – atunci temperatura medie lunară a aerului a variat între +3,5ºC şi +5,5ºC.

Denumirea populară a lunii februarie este Faur, Făurar, Fluierar sau Luna Lupilor. Îi zice Făurar, după făurarii în fier (fierarii), care pregăteau fierul plugului pentru arat. Asta pentru că în februarie noaptea îngheaţă pământul, iar ziua se dezgheaţă, dar şi pentru că este o lună destul de ciudată: geruri ca gerul Bobotezei şi căldură ca în martie-aprilie. Este luna când gospodarii satelor încep pregătirile pentru muncile câmpului, lucrul în livezi, gunoitul câmpului, altoitul pomilor, răsăditul seminţelor şi altele.

Superstiţiile lunii sunt legate de prevestirile de timp: dacă va cânta bufniţa, e semn de primăvară timpurie; dacă Faur este urât, luna mai va fi frumoasă; dacă nu e vifor în februarie, viforul vine la Paşti.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

meteo , prognoza , Februarie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1621
Populația:
1866 locuitori

Zberoaia este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Zberoaia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Nisporeni și la 90 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1866 de oameni. Satul Zberoaia a fost menționat documentar în anul 1621.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.