Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
14 iulie 2023, 17:00 Natura şi turismul views 103704
14 iulie 2023, 17:00 Natura şi turismul views 103704

Parcul Rîşcani-Ciocana – loc de odihnă al chișinăuienilor (Foto)

La graniţa dintre două sectoare ale Chişinăului Ciocana şi Rîşcani se întinde un parc, fondat în anul 1970, format în baza unui masiv de pădure natural.

Pe timpurile sovietice parcul purta numele lui Boris Glavan. Suprafaţa totală a parcului constituie 32 de hectare. Parcul este despărţit în două părţi de strada Aleco Russo care îl intersectează. În ambele părţi ale parcului sînt lacuri, care cedează ca mărime celui de la Valea Morilor. Parcul este situat de-a lungul străzii Dimo din sectorul Rîşcani şi strada Sadoveanu de la Ciocana.

Este locul preferat de odihnă al locuitorilor a două sectoare ale Chişinăului şi unul dintre cele mai vizitate parcuri ale capitalei. Parcul prezintă interes şi pentru că în partea sa de sus la Ciocana sînt în general copaci foioşi, în timp ce în partea sa de jos, dinspre Rîşcani, în mare parte predomină pădurea de pini, plantată la fondarea parcului.

Parcul este foarte pitoresc în orice anotimp al anului, în special primăvara şi toamna tîrziu. De pe terenurile cele mai înalte se deschide o panoramă excelentă a oraşului. Mult mai îngrijită arată acea parte a parcului, care e situată în dreapta străzii A. L. Russo, dacă priviţi înspre Ciocana. Aici sînt amenajate locuri de odihnă, este un amfiteatru şi un Orăşel pentru copii, o Staţie de bărci şi o plajă cu nisip. Partea stîngă a parcului este lăsată în paragină şi aminteşte mai mult o pădure. Anume această parte a parcului este plină cu gunoaie. Lacurile din ambele părţi ale parcului sînt puternic poluate şi este interzis scăldatul, pentru că nu au fost curăţate de mult timp. Însă şi aici putem întîlni pescari. În iernile reci pe lacuri se fac patinoare improvizate, iar pe aleile abrupte ale parcului copii au parte de un săniuş pe cinste.

Parcurile Chişinăului - Album foto

Cuvinte cheie:

Chisinau , natura , parc

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1892
Populația:
242 locuitori

Cobîlea este stație de cale ferată în cadrul comunei Cotiujenii Mari din raionul Șoldănești. Stația de cale ferată este situată în valea rîului Ciorna, la o distanță de 16 km de oraşul Şoldăneşti şi la 134 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia stației de cale ferată constituia 242 de oameni. Stația de cale ferată Cobîlea a apărut în anul 1892.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.