Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
14 februarie 2019, 12:55 Resurse acvatice views 19123
3 mii de m3 de impurităţi se scurg zilnic în Nistru
14 februarie 2019, 12:55 Resurse acvatice views 19123

3 mii de m3 de impurităţi se scurg zilnic în Nistru

În orașul Soroca nu există încă stații proprii de epurare a apelor reziduale, motiv pentru care orașul este nevoit să toarne zilnic 3000 de metri cubi de impurităţi în rîul Nistru.

Aceste date au fost oferite de către unul dintre angajaţii subunităţii locale a Regiei „Apă-Canal". Această situație provoacă o catastrofă ecologică și amenință viața a mii de cetățeni simpli. Este ceva ştiut de mult timp, însă am decis să aflăm dacă există perspective ca situaţia să se schimbe, notează blocnot-moldova.md.

Pînă în anul 1990, oraşul Soroca era deservit de instalațiile de tratare a apelor reziduale din localitatea Ţekinovka, situată pe partea ucraineană a rîului Nistru. Un sistem de canalizare construit gospodăreşte trecea pe sub rîu, iar țevile imense reciclau toate deșeurile din oraș cu o populație de 23.000 de locuitori.

În 1990, Soroca a rămas în voia sorţii, pentru că Ţekinovka, din anumite motive, a refuzat să mai deservească orașul. De atunci întregul oraș trăieşte fără instalații de epurare a apelor reziduale. Soluția a fost găsită imediat – excrementele au început a fi aruncate direct în sărmanul rîu Nistru. Cîteva canale de scurgere se află în imediata vecinătate a faimoasei cetăți Soroca, iar turiștii sînt adesea nevoiţi să respire miasme de canalizare pe care vîntul le aduce chiar pînă la pereții bastionului medieval.

Locuitorii cartierelor din apropiere, care, pe vremuri, se mîndreau pentru că locuiau chiar pe malul Nistrului sub cetate, acum sînt şi ei nevoiţi să inhaleze aceste „arome" de coşmar. Unii au încercat să-şi vîndă casele, dar fără succes. Un alt fapt nu este mai puțin alarmant: întregul Chișinău consumă apă din Nistru și numai specialiștii cunosc cît de bine este purificată această apă înainte de a ajunge în casele locuitorilor capitalei. „Apă-Canal" susține că sistemul de purificare a apei include mai multe etape.

După cum afirmă localnicii, deversarea deșeurilor a provocat creșterea rapidă a anumitor specii de pești care se hrănesc cu toate aceste impurităţi.

Cetățenii neoneşti prind acest pește în volume mari și îl aduc pentru vînzare la Chișinău. Și există întotdeauna un anumit risc ca peștii vii cumpăraţi la una din piețele din capitală să fie prinși la doar cîțiva kilometri în aval de Soroca.

Autoritățile Sorocii sînt preocupate de lipsa de instalații de tratare a apelor reziduale nu mai puțin de cetățeni obișnuiți.

Jurnalistul „Blocnot-Moldova" a contactat autoritățile orașului pentru a obține un comentariu cu privire la faptele expuse.

Viceprimarul pentru Infrastructură, Mihail Grabciuc, a explicat cum a apărut şi de ce persistă această situație dezastruoasă.

- Credeți-mă, sîntem îngrijorați de această situație nu mai puţin decît cetățenii noștri. Vedem cum, de-a lungul anilor, se distruge flora și fauna de-a lungul malului Nistrului. Știm cum îşi pun în pericol sănătatea locuitorii satelor de pe malul rîului, care consumă apă din fîntîni și izvoare. Acum cîțiva ani, am pregătit un proiect privind construirea stațiilor de tratare a apelor uzate, care ar corespunde celor mai moderne cerinţe. Întrebarea este alta – Primăria orașului Soroca nu este în stare să aloce 9 milioane de euro pentru construcții, pur și simplu nu există astfel de bani", a spus viceprimarul.

Ce ar trebui să se întîmple ca Guvernul să-şi aducă aminte de un oraş întreg din nordul ţării, care, timp de aproape 30 de ani, trăiește fără instalații de tratare a apelor reziduale și toarnă tone de fecale și impurităţi în cel mai mare rîu din țară în fiecare zi? Și sute de mii de cetățeni obișnuiți consumă această apă, se spală în ea, pregătesc mîncare și se scaldă.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Nistru , deşeuri

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1530
Populația:
1379 locuitori

Piatra este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Jeloboc și Piatra. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Orhei și la 59 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1379 de oameni. Satul Piatra a fost menționat documentar în anul 1530.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.