Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
20 mai 2019, 15:45 Natura şi turismul views 13653
Fluture periculos, tot mai des întîlnit în Moldova
20 mai 2019, 15:45 Natura şi turismul views 13653

Fluture periculos, tot mai des întîlnit în Moldova

În ultimele zile pe teritoriul Republicii Moldova se remarcă zborul intens al fluturelui de scăieți.

Fluturele scaieților (Vanessa cardui) este una dintre cele mai interesante specii de Lepidoptere, numit şi „frumoasa doamnă", datorită culorilor lui vii. Fluturii fac anual o lungă călătorie între nordul Europei și Africa.

Adultul are culoarea brun-cenușie, pe care se disting antenele negre. Aripile posterioare sînt portocalii cu desene albe si negre, iar aripile anterioare de culoare brună, cu două rînduri de pete albe. Anvergura aripilor depășește 50 mm.

Larvele – sînt omizi, care ajung la peste 2.5-4 cm lungime, au culoarea neagră si numeroși spini de culoare neagră si galbenă, iar pe fiecare parte au o dungă de culoare galbenă si poate depăși 40 mm lungime.

Utilizînd frunza atacată larva țese un adăpost (cuib) de mătase, protejată de acesta ea se hrănește. Pupele – sînt de culoare maronie sau gri, acestea sînt agățate de frunze si atîrna cu capul in jos, avînd forma literei 'J'. Ouăle – au forma unui butoi cu dungi orizontale, sînt depuse de către femele, solitar, pe partea superioara a frunzei. Ouăle sînt de culoare verde-deschis, iar înainte de eclozare devin gri. După 3-5 zile (in funcție de condițiile meteo) apar larvele (omizile) care încep sa se hrănească, provocînd pagube însemnate. Dăunătorul iernează in stadiu de pupa.

Dăunătorul în tara noastră poate dezvolta 2-3 generații pe an. Prima generație apare de regula in luna iunie, iar ultima in luna octombrie, in funcție de temperaturile înregistrate in toamna. Vanessa cardui, este o specie migratoare, ce poate zbura si pe ploaie. Eclozarea ouălor si dezvoltarea rapida a larvelor este favorizată de umiditatea atmosferica ridicata.

Daunele le produc larvele, care scheletează sau rod frunzele, lăsînd doar nervurile principale. Pe perioada dezvoltării larvele năpîrlesc de 3 ori, iar după fiecare năpîrlire cantitatea de frunze pe care o consumă acestea este tot mai mare. Adultul se hrănește cu nectarul diferitor plante înflorite spontane sau de cultură, cu secreții lăsate în urmă de diferite specii de afide.

Dăunătorul este polifag (atacă numeroase specii de plante), iar larvele (omizile) produc pagube prin defolierea masiva a plantelor atacate. Atacă peste 300 specii de plante. Acesta populează specii de scăieți si ne uimește prin frumusețea sa. Leguminoasele pentru boabe precum soia si fasolea semănată in cîmp, sînt preferate de dăunător.

Pentru a depista atacul, in permanență se face cercetarea atentă a plantelor de cultură și monitorizarea dezvoltării dăunătorului.

Combaterea se poate face cu insecticide specifice combaterii larvelor de Lepidoptere, cu insecticide omologate la cultură, conform Registrului de Stat, imediat ce a fost semnalat atacul. La utilizare strict se va respecta regulamentul și tehnica securității muncii, protecția albinelor si a mediului înconjurător, așa cum prevede legislația Republicii Moldova.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

fluture , pericol

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1807
Populația:
1549 locuitori

Chioselia este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ţărăncuţa și Chioselia. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Cantemir și la 154 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1549 de oameni. Satul Chioselia a fost menționat documentar în anul 1807.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.