Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
08 iunie 2019, 11:00 Natura şi turismul views 30168
SHS îşi menţine avertizările meteorologice
08 iunie 2019, 11:00 Natura şi turismul views 30168

SHS îşi menţine avertizările meteorologice

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat până sâmbătă, 8 iunie, Cod Galben de instabilitate atmosferică, transmite MOLDPRES.

Potrivit meteorologilor, în perioada indicată se prevăd descărcări electrice, izolat averse puternice (15-45 litri pe metru pătrat) cu grindină și vijelie în rafale de până la 15-20 metri pe secundă.

Specialiştii SHS susţin că vremea ploioasă se va menţine până luni, 10 iunie, după care va fi înlocuită de arşiţă. În următoarea săptămână se prevăd maxime termice până la 32 de grade Celsius, ziua. Noaptea, mercurul termometrelor se va ridica până la 20 de grade, tradiţional cel mai cald fiind în sudul ţării.

De asemenea, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a extins până luni, 10 iunie, Codul Galben de subinundaţii locale.

Avertizarea este cauzată de prognozarea precipitațiilor, izolat a averselor puternice (15-45 l/m2). Astfel, Centrul hidrologic semnalează creşterea locală a nivelului apei în râurile mici cu 0.5-1.0 m; formarea scurgerilor intensive pe pante cu risc de subinundații locale.

În acest context, hidrologii au atenţionat autorităţile publice locale, agenţii economici, în subordinea cărora se află lacuri de acumulare, să verifice starea barajelor, podurilor, căilor de evacuare a apei.

Avertizări meteorologe şi hidrologice de acest fel au fost caracteristice săptămânii curente, perioadă în care au fost înregistrate prejudicii semnificative. Astfel, peste 180 de hectare de sfeclă de zahăr, 731 de hectare de floarea soarelui, 836 de hectare de porumb și cel puțin 76 de hectare de livezi, dar şi câteva zeci de kilometri de drum au fost afectate în urma ploilor din ultimele zile. Şuvoaiele puternice au inundat sute de gospodării şi grădini din mai multe raioane ale ţării.

Ploile torențiale au făcut şi victime. Un bărbat, în vârstă de 54 de ani, a decedat marți seara, înecat în șuvoaiele de apă din localitatea Scăieni, raionul Dondușeni, iar o fetiţă din stânga Nistrului a decedat lovită de fulger.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

meteo , prognoza , ploi

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XVIII
Populația:
672 locuitori

Slobozia-Rașcov este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Camenca și la 130 km de Chișinău. Populaţia satului Slobozia-Rașcov alcătuia 672 de oameni în anul 2012. Satul Slobozia-Rașcov a fost înființat în secolul XVIII.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.