Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
17 iulie 2019, 09:40 Resurse acvatice views 4466
Rîul Bîc a devenit un focar de paraziți și microbi (Video)
17 iulie 2019, 09:40 Resurse acvatice views 4466

Rîul Bîc a devenit un focar de paraziți și microbi (Video)

O nouă expediție a voluntarilor de la „Ecodava" pe rîul Bîc a scos la iveală nereguli grave. Despre aceasta a comunicat președintele Fundației pentru Dezvoltare Ecologică, Igor Sîrbu.

Potrivit lui, situația ecologică din bazinul rîului Bîc se agravează pe zi ce trece, iar autoritățile nu întreprind măsuri pentru a stopa poluarea acestui fluviu important pentru țara noastră.

Una din cele mai puternice surse de poluare a fost depistată la Strășeni, unde apele reziduale se revarsă direct pe cîmp, iar de acolo ajung în rîul Bîc, din cauză că tronsonul de evacuare a deșeurilor este nefuncțional. Situația nu arată mai bine nici la Chișinău. De la stația de epurare, apele menajere ajung în cantități enorme în rîul Bîc, poluînd astfel mediul înconjurător.

„Cu alte cuvinte, toată apa de canalizare care se acumulează în oraș ajunge pînă la urmă în acest rîu. A fost un grant de 27 de mil. de euro în 2016, întrebarea este unde au fost cheltuiți acești bani și cum a fost modernizată stația de epurare, dacă deșeurile se revarsă în rîul Bîc? În josul rîului o sumedenie de gospodari își irigă grădinile cu această apă. Oare nu este clar că acesta este un focar imens de boli infecțioase, paraziți și de microbi? Toate aceste legume udate cu această apă ajung mai apoi în piețele din Chișinău. Este o problemă gravă, dar nu este clar de ce autoritățile nu iau măsuri", a comunicat președintele fundației „Ecodava".

În cadrul expediției, voluntarii de la Ecodava au mai depistat că mai mulți agenți economici, printre care și vinăria Mimi, vinăria de la Cojușna, dar și gospodăriile private își revarsă ilegal apele reziduale în fluviu.

„De ce continuă aceste nereguli, această crimă asupra mediului, avînd în vedere că bem cu toții apa din acest rîu și ne scăldăm la iazul din Ghidighici? De ce această apă continuă să fie poluată și contaminată și nimănui nu-i pasă de acest lucru?", s-a întreabat Igor Sîrbu.

Deși autoritățile au fost alertate în repetate rînduri în privința focarelor de poluare a rîului, așa și nu au fost întreprinse măsuri.

„Am avut întîlniri cu oficialii, toți mi-au dat asigurări că se vor ocupa de această problemă. Rezultate nu sînt, iar situația se agravează ", a conchis Sîrbu.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

riuri , Bîc , microbi

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
1700 locuitori

Gura Căinarului este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Gura Căinarului și Zarojeni. Satul Gura Căinarului este situat la distanța de 15 km de orașul Florești și la 144 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1700 de oameni. Satul Gura Căinarului este menționat documentar în anul 1588.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.