Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
29 septembrie 2020, 12:00 Natura şi turismul views 3178
Au vrut să ajungă la Moscova, dar nu au mai reușit
29 septembrie 2020, 12:00 Natura şi turismul views 3178

Au vrut să ajungă la Moscova, dar nu au mai reușit

Mai multe persoane, inclusiv cetățeni ruși, care au procurat bilete la zborurile de avion Moscova-Chișinău-Moscova, operate de Air Moldova, odată ajunși în Republica Moldova, nu au putut reveni în Federația Rusă.

Reprezentanța Air Moldova spune că efectuează curse către Rusia, doar că, autoritățile ruse dictează cine are dreptul și cine nu să se întoarcă în Rusia, în baza unei înregistrări prealabile pe site-ul gosuslugi.ru.

Solicitată de IPN, ofițerul de presă la Air Moldova, Tamara Luca, spune că, odată ce au procurat bilete, pasagerii sunt informați de către compania aeriană, la aeroport sau prin e-mail, că zborurile au loc doar în urma înregistrării pe acel site. Cel mai bine, spune Tamara Luca, ar fi ca pasagerii să se înregistreze pe site-ul menționat, să îndeplinească formularul cerut acolo, să i se acorde permisiunea de a se întoarce în țară, apoi să procure bilete. Actualmente, spune ea, Air Moldova efectuează zboruri spre Rusia pe alocuri fără niciun pasager, iar din Rusia se întoarce plin.

Întrebată de ce biletele se vînd la curse Chișinău-Moscova, chiar dacă nu există certitudinea că pasagerii vor zbura, purtătoarea de cuvînt a spus că Federația Rusă prelungește situația de criză la fiecare două săptămîni, respectiv nu se cunoaște sigur cînd se va oferi „undă verde” și pasagerii vor putea zbura, condiții în care nu există motiv pentru a opri vînzarea biletelor. „Federația Rusă a anunțat că situația de criză va dura pînă pe 30 septembrie. Ce va fi după 30 septembrie noi nu știm și noi nu putem să nu vindem bilete, nu avem niciun argument în baza căruia să nu vindem biletele. Ceea ce am vîndut de pe 1 septembrie întră sub noua regulă impusă de Federația Rusă. Una din regulile de zbor este înregistrarea pe platforma gosuslugi.ru, în urma căreia pasagerii primesc o confirmare de acceptare la cursă”, a adăugat ea.

Încercarea reporterului IPN de a se înregistra pe platforma gosuslugi.ru a dovedit că pot face acest lucru doar cetățeni ai Federației Ruse. Totodată, platforma informează că nu există curse aeriene la care se pot înregistra cetățenii ruși pentru a reveni în patrie.

Pasagerii care au procurat bilete, dar nu le-au utilizat, le pot folosi mai tîrziu, susține Tamara Luca. Ei au la dispoziție un an să decidă cînd vor să folosească acele bilete, cu un diapazon de folosire de un an și jumătate de acum înainte. Pentru asta, pasagerii care dețin bilete neutilizate trebuie să informeze prealabil compania aeriană fie pe pagina de Facebook, fie pe airmoldova.md despre reprogramarea folosirii lor. Poate fi modificată data de zbor, la dorință numele pasagerului sau chiar și destinația, cu efectuarea unui recalcul. Tamara Luca spune că, compania aeriană nu poate întoarce pasagerilor banii pentru bilete, întrucît se află într-o condiție financiară proastă, în urma pandemiei.

Întrebați cum pot reveni cetățenii blocați în Republica Moldova în Federația Rusă, reprezentanții Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova au remarcat că cetățenii ruși și cei care intră în categoriile de cetățeni exceptate, dar se află în țări cu risc sporit de infecție, pot reveni în Federația Rusă doar prin Belarus și Turcia.

Conform Hotărîrii Guvernului Federației Ruse, actualmente este interzisă intrarea cetățenilor străini sau a apatrizilor pe teritoriul Rusiei, cu excepția mai multor categorii.

 

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

Moscova , zbor

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
36 locuitori

Serghieni este un sat din cadrul comunei Cuhneşti, raionul Glodeni. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Glodeni și la 165 km de Chișinău. Satul Serghieni a fost menționat documentar în anul 1859. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 36 de oameni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.