Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
27 ianuarie 2023, 16:00 Natura şi turismul views 1519
Lebede și pescăruși, văzute pe lacurile din Moldova
27 ianuarie 2023, 16:00 Natura şi turismul views 1519

Lebede și pescăruși, văzute pe lacurile din Moldova

În fiecare an, calendarul ornitologilor din toată lumea începe cu Recensămîntul de Iarnă al Păsărilor Acvatice (International Waterbird Census) – un program global de monitorizare a păsărilor acvatice început în 1967 sub coordonarea organizației Wetlands International.

Desfășurat în perioada 10-20 ianuarie, cînd emisfera nordică se află la mijlocul iernii, programul a devenit cunoscut sub numele de Midwinter, fiind astăzi o sursă indispensabilă de date referitoare la speciile de păsări care iernează în diverse țări.

Republica Moldova participă începînd cu anul 2013 la acest recensămînt, prin intermediul căruia se actualizează informațiile despre prezența și distribuția speciilor de păsări acvatice din țară și se furnizează date noi despre starea de conservare a speciilor de păsări acvatice.

În 2023, echipa SPPN formată din 7 membri au monitorizat principalele bazine acvatice ale țării: lacurile Manta și Beleu din lunca Prutului, lacurile TaracliaCongaz și Comrat din Găgăuzia, lacul Ghidighici, lacul Sălaș, lacul de acumulare Dubăsari, lacul de acumulare Costești-Stînca și segmentul fluviului Nistru între Naslavcea și Soroca.

În mare parte, în această perioadă de monitorizări au fost înregistrate diverse grupuri de păsări acvatice:

  • 4 specii de gîște (gîscă de vară, gîscă de semănătură, gîscă cu gît roșu, gîrliță mare),
  • 3 specii de lebădă (lebădă mică, lebădă de vară, lebădă de iarnă),
  • 12 specii de rațe (călifar roșu, călifar alb, rață mare, rață mică, rață sulițar, rață moțată, rață cu cap negru, rață cu cap castaniu, rață fluierătoare, rață pestriță, rață lingurar, rață fluierătoare),
  • 2 specii de corcodei (corcodel mare, corcodel mic),
  • 3 specii de ferestrași (ferestraș mare, ferestraș moțat, ferestraș mic),
  • 1 specie de cufundar (cufundar polar),
  • 2 specii de stîrci (stîrc cenușiu, egretă mare),
  • 3 specii de pescăruși (pescăruș pontic, pescăruș rîzător, pescăruș sur),
  • 3 specii de limicole (ciocîntors, nagîț, culic mare).

Pe lîngă acestea, au fost înregistrate mai multe specii de porumbei, ciocănitori, șoimi, acvile, ulii, ereți și multe specii aparținînd grupului paseriforme (grauri, pițigoi, cinteze, presuri, vrăbii).

La nivel național, cele mai des întîlnite specii au fost rațele mari (Anas platyrhynchos), urmate de lebede de vară (Cygnus olor) și lebede de iarnă (Cygnus cygnus).

Aceste păsări obișnuiesc să vină în Republica Moldova pe timp de iarnă din diverse regiuni nordice ale continentului european – cu alte cuvinte indivizii observați sînt oaspeți de iarnă.

La capitolul observații interesante și oarecum spectaculoase, putem menționa prezența acvilei țipătoare mari (Clanga clanga) în preajma lacului Sălaș – o specie periclitată de acvilă, caracteristică locurilor împădurite de altitudine joasă situate în apropierea zonelor umede.

De asemenea, pe lacul Costești-Stînca a fost observată rața cu cap negru (Aythya marila) – o specie care cuibărește în nordul Europei și care are o apariție regulată, deși rară, pe lacurile cu adîncime mare.

Un alt oaspete de iarnă care apare regulat în perioadele de iarnă și care preferă zonele cu apă adîncă este cufundarul polar (Gavia arctica) – un exemplar din această specie a fost observat pe lacul de acumulare Dubăsari.

Nu în ultimul rînd, pe lacurile Manta și Beleu au fost înregistrate cîteva lebede mici (Cygnus columbianus bewickii) – o specie este originară din zona de tundră, de lîngă Cercul Polar, care obișnuiește să vină în fiecare an în arealul Mării Negre pentru a ierna aici.

Un alt oaspete de iarnă destul de rar și care vine la fel din Siberia este gîsca cu gît roșu (Branta ruficollis) – cîteva exemplare au fost observate pe lacul Manta în componența unor stoluri de gîrliță mare (Anser albifrons).

Studiile în teren efectuate în cadrul acestei Numărători de Iarnă a Păsărilor Acvatice au confirmat și în acest an așteptările ornitologilor cu privire la importanța zonelor umede din Republica Moldova.

De exemplu, s-a demonstrat că lacurile Beleu și Manta reprezintă în continuare refugii importante în zona de sud a țării – aici au fost numărate circa 47.937 de păsări aparținînd la diverse specii, atît migratoare cît și sedentare sau care vin aici anume pentru a ierna.

De asemenea, segmentul fluviului Nistru între Naslavcea și Soroca rămîne a fi un cartier de iernare bine conturat pentru multe specii de păsări care vin în Republica Moldova să-și petreacă iarna.

Aici au fost numărați aproape 16.500 indivizi aparținînd la diverse specii de păsări acvatice, printre care se evidențiază numere mari de lebede de vară și lebede de iarnă.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

lebada , lacuri

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1432
Populația:
1661 locuitori

Medveja este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Medveja şi Slobozia-Medveja. Satul Medveja se află la o distanță de 25 km de oraşul Briceni, la 3 km de staţia de cale ferată Medveja,  270 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului Medveja constituia 1661 de oameni. Prima atestare documentară a satului Medveja datează din 1 august 1432.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.