India este un sat din cadrul comunei Butor din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Grigoriopol și la 71 km de Chișinău. Populaţia satului India alcătuia 60 de oameni în anul 2007. Satul India a fost înființat în anul 1920.
Citeşte mai departe-
Toate noutățile
111
- Rubrica vizitatorilor-autori 111
- Emisiuni 111
- Copiilor 111
- Cultura 111
- Bucătăria 111
- Localitaţile Moldovei și diasporei 111
- Umor 111
- Caleidoscop 111
- Muzica 111
- Crezul 111
- Noi, moldovenii 111
- Diaspora moldovenească 111
- Istoria 111
- Natura şi turismul 111
- Moldografia 111
- Localităţile Republicii Moldova 111
- Personalități 111
- Realitatea moldovenească 111
- Sănătate 111
- Sport 111

-
Iarna se întoarce!
-
Cel mai mare parc din Moldova – parcul de la Țaul (Vide…
-
Meteorologii au emis cod galben de vînt
Ma, 09 octombrie, 2018, 17:20
10461 Vizualizări
Mănăstirea Secu - patru secole de istorie
![]() |
Mănăstirea Secu este una dintre vechile vetre monahale ortodoxe din Moldova. Este situată în localitatea Pipirig, despre care Ion Creangă povestea cu drag în amintirile sale, la o distanță de circa 20 km de Tîrgu Neamț. Manastirea Secu se află în vecinătatea Mănăstirii Neamț, cea mai veche mănăstire din județul Neamț și a Mănăstirii Sihăstria.
Mănăstirea a fost construită de către marele vornic Nestor Ureche, tatăl marelui cronicar Grigore Ureche, pe locul unei mici sihăstrii, numită "Schitul lui Zosima", întemeiat în anul 1564. A dost sfințită la 5 octombrie 1602. Nestor Ureche, împreună cu soția sa Mitrofana, ctitoresc mănăstirea de piatră, în formă de cetate dreptunghiulară, cu biserica mare în mijlocul zidurilor cu hramul „Tăierea capului Sfîntului Ioan Botezătorul".
Marele vornic Nestor Ureche, unul dintre cei mai bogați boieri ai Moldovei și-a înzestrat ctitoria cu odoare, cărți și moșii. Cea mai impresionantă construcție a complexului este biserica cea mare, cu hramul „Tăierea Capului Sfîntului Ioan Botezatorul". Lăcașul respectă stilul arhitectural tradițional al bisericilor ortodoxe, cu naos, pronaos, altar și pridvor, fiind o construcție masivă, cu o turlă imensă deasupra naosului. Ineditul complexului mănăstiresc este reprezentat de zidul de piatră imens ce înconjoară toate construcțiile, ale cărui ziduri ating și trei metri lățime și în jur de nouă metri înălțime, avînd turnuri la colțuri și inchizînd o incintă dreptunghiulară, cu dimensiunile de 95x75 m. Pe latura vestică se află masivul turn al intrării, avînd la primul etaj o încăpere boltită semicilindric, iar la cel de al doilea etaj, clopotnița.
Bisericii ctitorite de către vornicul Nestor Ureche în 1602 i s-a adăugat în secolul al XVIII-lea pridvorul, apoi și alte edificii de cult. În anul 1850 i s-a refăcut în întregime pictura interioară și tot atunci s-a reînnoit și catapeteasma. Zidurile incintei și turnurile de apărare au suferit intervenții și refaceri în timpul domnitorului Vasile Lupu. Celelalte clădiri ale mănăstirii, în forma lor actuală, cu excepția laturei de sud, datează din perioada care a urmat incendiului năprasnic din 1821, provocat de turcii care au asediat mănăstirea.
Cea mai de preț icoană a Mănăstirii Secu este Icoana Maicii Domnului din biserica mare, icoana care a fost oferită în anul 1647 de către domnitorul Vasile Lupu ca semn de prețuire deosebită față de Mitropolitul Varlaam. Icoana a fost adusă din Insula Cipru și este cunoscută sub denumirea de Icoana Cipriota de la Mănăstirea Secu.
În interiorul bisericii de la Secu în pereţii din încăperea mormintelor se găsesc două mici nișe. În cea din dreapta se află mormîntul ctitorului, Nestor Ureche, iar în cea din stînga mormîntul soției sale, Mitrofana. În dreptul fațadei sudice se află nișa cu mormîntul mitropolitului Varlaam.
Mănăstirea Secu este reprezentativă pentru arhitectura moldovenească de la sfîrșitul secolului al XVI-lea și începutul secolului al XVII –lea.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?

Anunț important pentru moldovenii din Spania
Fost migrant: Nicăieri nu-i ca acasă
UE a schimbat regulile de eliberare a vizelor
De astăzi, moldovenii pot călători în Turcia doar cu buletinele de identitate
Eliberarea piloților: MAE-ul rus acuză autorităților de la Chișinău că fac circ
Ghidul situațiilor de urgență, pentru cetăţenii aflaţi în străinătate
- Omul-legendă sau cum voinicul de pe Volga a devenit ”unchiul Vanea” de la Chișinău
- Planta care ucide 98% din celulele canceroase în 16 ore! (Video)
- De ce a fost exclus eterul din tabelul periodic al lui Mendeleev?
- Polul magnetic al Pămîntului se deplasează rapid spre Rusia! Ce consecințe ne așteaptă?
- Medic cardiolog: Grîul modern este o otravă lentă!
- Uleiul vegetal pe tigaie este otravă!



© Moldovenii.md toate drepturile rezervate.
Este interzisă copierea materialelor fără acordul proprietarului.
Informaţia publicată pe site poate fi preluată doar cu indicarea sursei www.moldovenii.md.
Toate întrebările referitor la funcționarea site-ului www.moldovenii.md adresați-le la support@moldovenii.md
Site-ul www.moldovenii.md nu susține și nu promoveaza niciun partid politic.
Comentarii
(0)