Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
26 martie 2015, 11:49 Diaspora moldovenească views 18036
Moldova a fost găsită în …Europa
Foto: facebook.com
26 martie 2015, 11:49 Diaspora moldovenească views 18036

Moldova a fost găsită în …Europa

În timp ce o Moldovă doar visează să devină stat european, alta deja de 10 ani este membru deplin al UE. Este vorba despre un sat estonian cu acelaşi nume, situat la nord-vestul ţării, la 145 km de Tallinn. Locuitorii acestei Moldove mici sînt estonieni. Trăiesc paşnic, se ocupă cu agricultura, cultivă în special roşii şi ceapă. De unde provine această denumire nici chiar bătrînii nu ştiu. Cel mai probabil de la numele Moldau, purtătorii căruia au locuit cîndva pe aceste meleaguri.

Există şi o legendă, de pe timpurile lui Ştefan cel Mare. Potrivit acesteia, satul Moldova, situat pe litoralul Mării Baltice, a apărut în a doua jumătate a secolului XV. Pe atunci, în ţara Moldovei a fost trimis un moşier din localitatea Aa, situat în apropierea satului Moldova. Moşierul a fost însoţit acolo de o slugă, care i-a salvat de trei ori viaţa stăpînului său în luptele cu otomanii. La întoarcerea lui acasă, stăpînul, drept mulţumire, l-a eliberat pe slujitorul său, pe care îl chema Moldau, dăruindu-i terenuri arabile şi păduri. Iar curajosul Moldau şi-a început aici o viaţă nouă şi a dat denumire localităţii.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

diaspora , Moldova , Estonia , UE

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1745
Populația:
3216 locuitori

Tașlîc este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Grigoriopol și la 70 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2007, populaţia satului constituia 3216 oameni. Satul Tașlîc a fost menționat documentar în anul 1745.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.