Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
24 aprilie 2014, 10:32 Diaspora moldovenească views 10050
Studenți, elevi și rude ale moldovenilor din diasporă vor merge pe 28 aprilie la Atena pentru evenimentul „Fără vize în UE”
Foto: prime.md
24 aprilie 2014, 10:32 Diaspora moldovenească views 10050

Studenți, elevi și rude ale moldovenilor din diasporă vor merge pe 28 aprilie la Atena pentru evenimentul „Fără vize în UE”

Douăzeci și cinci de studenți, cîștigători ai concursului „Fii primul care zboară fără viză în Europa", organizat de Guvern și Compania publică „Teleradio-Moldova", și șase elevi olimpici selectați de Ministerul Educației vor însoți delegația oficială a Republicii Moldova care va zbura la Atena pentru evenimentul „Fără vize în UE".

Acțiunea va avea loc pe 28 aprilie, prima zi cînd cetățenii moldoveni vor putea călători fără viză în spațiul Schengen. Delegația va fi condusă de prim-ministrul Iurie Leancă. Componența acesteia a fost aprobată astăzi în ședința Executivului.

La evenimentul organizat în capitala elenă vor mai participa Igor Corman, preşedintele Parlamentului, Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei UE la Chișinău și europarlamentara Monica Macovei, preşedinta Comitetului de cooperare cu Republica Moldova. În total, vor fi peste 100 de persoane, inclusiv peste 30 de jurnaliști.

Totodată, la ceremonie vor fi prezente peste 20 de rude ale cetățenilor moldoveni aflați în străinătate. Acestea au fost selectate de către asociațiile din diasporă. Poveștile lor sunt impresionante. De exemplu, Domnica Vasilachi nu și-a văzut niciodată nepoții, după ce, în urmă cu șapte ani, fiica ei a plecat în Grecia, unde s-a căsătorit. Împreună cu aceasta va merge la Atena și fratele ei - Alexei Ciorna, care nu și-a văzut nepoții de 14 ani. Bărbatul a fost o singură dată în Europa, însă ilegal, iar acum va fi prima dată cînd va putea călători legal în Uniunea Europeană.

Avionul va decola luni dimineața de pe Aeroportul Internațional Chișinău. Programul mai include vizite la Panteon, Acropolis și turul centrului istoric.

Grecia a fost aleasă pentru acest eveniment, deoarece în prezent deține președinția Uniunii Europene. Decizia de eliminare a vizelor Schengen pentru cetățenii Republicii Moldova a fost publicată în Monitorul Oficial al Uniunii Europene pe 20 aprilie și va intra în vigoare luni, 28 aprilie 2014.

Sursa: prime.md

Cuvinte cheie:

Moldova , Grecia , viza , UE , Liberalizare , diaspora

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
0 locuitori

Chetrișul Nou este un sat din cadrul comunei Chetriș, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Fălești și la 152 km de Chișinău. În prezent satul este complet depopulat. Satul Chetrișul Nou a fost înființat în secolul XIX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.