Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
23 mai 2014, 10:51 Diaspora moldovenească views 13163
Muzică populară moldovenească a răsunat în Suedia
Foto: trm.md
23 mai 2014, 10:51 Diaspora moldovenească views 13163

Muzică populară moldovenească a răsunat în Suedia

Moldovenii din Suedia au fost încîntaţi de prestaţia Orchestrei Fraţilor Ştefăneţ şi a interpretei Geta Burlacu, în cadrul unui spectacol ce a avut loc recent la Stockholm, pe scena sălii Musikaliska. Concertul a fost parte a acţiunilor de promovare a turismului în Republica Moldova, a vinurilor produse în ţara noastră, precum şi de mediatizare a culturii şi tradiţiilor moldoveneşti.

Publicul, care a întrunit reprezentanți ai cercurilor de afaceri din Suedia, membri ai corpului diplomatic din Stockholm, precum și reprezentanți ai diasporei moldovenilor din Suedia, au audiat mai multe piese din folclorul și arta muzicală națională, printre care renumitele: „Lume – lume", „Trandafir de la Moldova", „Vai sărmana turturică", „Bun e vinul ghiurghiuliu", „O damigeană şi-un pahar", „Ciocîrlia".

Un element simbolic important pe care l-a evidențiat acest eveniment cultural a ținut de turneul fără de vize prin Europa a artiștilor moldoveni și, respectiv, de mesajul privitor la năzuința Republicii Moldova de a se alipi la marea familie a popoarelor europene cu propria contribuție la diversitatea culturală și folclorică a bogatului continent.

Potrivit Ambasadei Republicii Moldova în Regatul Suediei, Republica Finlanda și Regatul Norvegiei, prestația artiștilor a fost urmată de o recepție la care s-au servit vinuri de producție autohtonă.

Evenimentul s-a desfășurat în cadrul proiectului „Moldova holiday", implementat sub patronajul Ministerului Culturii cu sprijinul financiar USAID, MIEPO și al unor companii vinicole din țara noastră.

Ambasada Republicii Moldova din Suedia a contribuit la organizarea acestui eveniment artistic ce a constituit o premieră în istoria relațiilor bilaterale moldo-suedeze.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

Suedia , moldovenii , diaspora , cultura , muzica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1656
Populația:
15395 locuitori

Durleşti este un oraş din municipiul Chișinău. Localitatea se află la distanța de 4 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituie 15395 de oameni. Orașul Durlești a fost menționat documentar în anul 1656.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.