Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
22 iulie 2014, 15:37 Diaspora moldovenească views 12592
Regiunea Tver din Rusia a început să vorbească moldoveneşte
Foto: newsmoldova.md
22 iulie 2014, 15:37 Diaspora moldovenească views 12592

Regiunea Tver din Rusia a început să vorbească moldoveneşte

În ultimele 18 luni, în regiunea Tver au sosit 2,4 mii de cetăţeni ai Republicii Moldova, relatează NOI.md cu referire la agenţiaNovosti-Moldova.

În 2013 numărul cetăţenilor din Moldova care s-au mutat cu traiul în regiunea Tver a constituit 54% din numărul total al noilor locuitori ai acestei regiuni. Este vorba despre 6 mii de persoane.

În 2013 Moldova s-a situat pe locul doi după numărul persoanelor strămutate, participante la un program special al Federaţiei Ruse. Anul trecut, în Rusia au venit 749 de moldoveni din 1593 de persoane strămutate. Potrivit reprezentanţilor administraţiilor acestor regiuni, din Moldova şi alte ţări în Rusia vin în special specialişti calificaţi, cu vîrste cuprinse între 30 şi 40 de ani.

Se bucură de popularitate şi regiunea autonomă Hantî-Mansiisk, regiunile Kaliningrad, Amur, ba chiar şi peninsula rece Iamal.

În prezent persoanele strămutate din Moldova sînt primite şi de regiunea Primorsk, şi Bureatia. Însă, în special, originarii din Republica Moldova preferă să se stabilească în centrul Rusiei, din cauza climatului, deoarece toate celelalte condiţii pentru regiunile care participă la programul rusesc de strămutare sînt aceleaşi.

În perioada 2013-2015, programul de strămutare a concetăţenilor în Rusia prevede asigurare socială, compensarea a 75% din arenda locuinţei în primele 6 luni, compensaţii pentru cheltuielile de recunoaştere a certificatului internaţional de studii şi pentru obţinerea altei specialităţi.

Printre motivele strămutării experţii menţionează mediul social, cultural şi lingvistic comun, precum şi însuşi faptul că programul de strămutare în Rusia funcţionează demult la nivel federal, dar nu local.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

Rusia , moldovenii , migratie , limba , statistica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1790
Populația:
1306 locuitori

Bursuc este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Bursuc este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Nisporeni și la 54 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1306 oameni. Satul Bursuc a fost menționat documentar în anul 1790.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.