Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
23 iulie 2014, 16:09 Diaspora moldovenească views 10234
Nu va mai avea loc o extindere a UE?
Foto: romanian.ruvr.ru
23 iulie 2014, 16:09 Diaspora moldovenească views 10234

Nu va mai avea loc o extindere a UE?

Prin declarațiile sale referitoare la o „pauză" de 5 ani în extinderea viitoare a UE, noul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a provocat pasiuni serioase.

Cancelarul german, Angela Merkel s-a grăbit să declare că procesul extinderii nu trebuie să fie înghețat.

„În următorii 5 ani nu va avea loc o extindere", această frază rostită de Juncker în fața deputaților Parlamentului European a emoționat puternic societatea europeană. Noul președinte al Parlamentului European a explicat că „UE are nevoie de o pauză în procesul extinderii pentru consolidarea eforturilor celor 28 de membrii existenți". Asta înseamnă că pauza de 5 ani se poate prelungi. Actuala „consolidare" a UE continuă de 10 ani, din momentul extinderii ample din anul 2004.

Vilnius a reacționat primul la declarația lui Juncker. Autoritățile lituaniene reacționează dureros la orice inițiative care sînt tratate drept renunțare la sprijinirea de către UE a Ucrainei, Moldovei și Georgiei. Ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius a cerut „să nu se supraestimeze asemenea declarații, care pot trage o linie" și a fost susținut de comisarul european pentru extindere Stefan Fule, care și-a exprimat speranța că declarațiile noului președinte al Comisiei Europene „nu vor fi interpretate ca o pauză în procesul „extinderii. Apoi au urmat declarațiile doamnei Merkel. Ea nu s-a situat de partea fostelor republici ale URSS, ci a candidaților din Balcani. „Noi nu intenționăm să renunțăm la procesul extinderii UE pe seama Balcanilor", a declarat Merkel în cadrul summit-ului din Croația.

Situația actuală demonstrează că în interiorul UE cresc contradicțiile politice, care se suprapun lipsei unei politici regionale clare. Împotriva extinderii se declară forțele și politicienii care consideră că UE trebuie mai întîi să facă ordine socio-economică și financiară în propriile rînduri. Acest curs este reprezentat de Jean-Claude Juncker care este adept al creșterii eficienței instituțiilor centrale ale UE. El consideră că extinderea UE în viitor poate provoca noi riscuri politice și economice.

Problemele care au dus la actuală criză financiară din UE au fost create în mare parte de expansiunea anterioară a UE, a declarat Vocii Rusiei, economistul Mihail Hazin.

„În prezent, UE include țări cu tipuri diferite de economii. De aceea este necesar ori să fie apropiate aceste tipuri, ori să fie creată o resursă permanentă pentru compensarea acestor diferențe".

Deci scepticismul lui Juncker pare mai credibil decît argumentele susținătorilor extinderii UE în viitor.

Sursa: romanian.ruvr.ru

Cuvinte cheie:

criza , Comisia Europeana , UE

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1599
Populația:
3238 locuitori

Bădiceni este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Grigorăuca și Bădiceni. Localitatea este situată la distanța de 20 km de oraşul Soroca şi la 182 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3238 de oameni. Satul Bădiceni a fost menționat documentar în anul 1599.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.