Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
29 august 2014, 10:16 Diaspora moldovenească views 12207
Diaspora cere, statul n-are bani
Foto: jurnaltv.md
29 august 2014, 10:16 Diaspora moldovenească views 12207

Diaspora cere, statul n-are bani

Solicitări cu duiumul la Guvern. Zeci de cetățeni moldoveni stabiliți peste hotarele ţării şi-au spus astăzi păsul în faţa primului ministru. Reprezentanţii diasporei i-au cerut premierului să-i susţină financiar în deschiderea centrelor culturale si bibliotecilor. În loc de soluţii, Iurie Leancă le-a recomandat migranţilor să se descurce aşa cum pot.

Veniţi la Guvern, reprezentanţii diasporei au făcut coadă în faţa microfonului. Unii dintre moldovenii stabiliţi peste hotare s-au plîns că ar avea nevoie de biblioteci şi centre culturale în care copii ar putea învăţa limba romînă.

Premierul i-a ascultat, dar la final le-a recomandat celor din diasporă să nu mizeze doar pe ajutorul autorităţilor şi a invocat lipsa de resurse financiare.

Printre reprezentanţii din diasporă la discuţii cu premierul s-a strecurat şi un locuitor al capitalei. Bărbatul i-a reproşat şefului de la Guvern că a permis înstrăinarea Băncii de Economii şi a Aeroportului Internaţional Chişinău.

De la discuţii reprezentanţi diasporei au ieşit aşa cum au intrat: convinşi că nu se vor întoarce prea curînd acasă.

Potrivit datelor Biroului Migraţie şi Azil, aproximativ 800 de mii de moldoveni muncesc peste hotarele ţării. Cifrele neofiliale sunt, însă, de aproape două ori mai mari, spun reprezentanţii diasporei.

Sursa: www.jurnaltv.md

Cuvinte cheie:

prim-ministru , diaspora , moldovenii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
356 locuitori

Curchi este un sat din cadrul comunei Vatici, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Orhei și la 60 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 356 de oameni. Satul Curchi a fost menționat documentar în anul 1770.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.