Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
29 septembrie 2014, 12:15 Diaspora moldovenească views 13778
Transferul de pensii - subiectul care preocupă cel mai mult moldovenii din Italia
Foto: adevarul.ro
29 septembrie 2014, 12:15 Diaspora moldovenească views 13778

Transferul de pensii - subiectul care preocupă cel mai mult moldovenii din Italia

Prim-ministrul Iurie Leancă a avut o întrevedere cu Gianni Bottalico, președintele Asociației Catolice a Lucrătorilor Italieni (ACLI). Discuțiile s-au axat pe efortul Guvernului de la Chișinău de a semna Acordul moldo-italian în domeniul securităţii sociale.

«Subiectul care preocupă cel mai mult concetățenii noștri în Italia este lipsa unui acord bilateral ce ar rezolva problema transferului de pensii dintr-o țară în alta. Acest subiect este central pentru noi" a precizat Leancă.

În context, Premierul a menționat că odată cu semnarea acestui Acord, mai mulți cetățeni vor reveni acasă: „Știu că mulți moldoveni vor să revină acasă, dar cu condiția de a primi pensia, fiind în Moldova. Ei lucrează acum în Italia, plătesc impozite."

Președintele Asociației Catolice a Lucrătorilor Italieni a spus că insitituția pe care o conduce își propune să ajute cât mai multe persoane care întâmpină dificultăți în câmpul muncii. „În numele organizației pe care o conduc, îmi asum angajamentul de a informa institițiile guvernamentale, parlamentarii italieni, dar și cei europeni, despre această dorință a moldovenilor – de a semna Acordul în domeniul protecției sociale cu Italia. Noi înțelegem foarte bine că subiectul accesului la pensii pe măsura contribuțiilor în ambele țări este, întâi de toate, o chestiune de demnitate socială", a adăugat Gianni Bottalico.

Portalul Viza.md reamintește că încă din 2010, Republica Italiană a elaborat un sistem pentru cetăţenii străini, care au împlinit vîrsta de 65 şi au lucrat anterior pe teritoriul Italiei timp de 20 ani (şi mai puţin de 20 ani) care prevede posibilitatea transferului de pensie (Assegno Sociale).

Astfel, cetăţenii străini, odată reîntorşi în Patrie, urmează să completeze un formular tip la Ambasada Republicii Italiene. În urma îndeplinirii procedurilor necesare, acesta se transmite în Italia (structurii de patronat ce tutelează dosarele de pensii) care la rîndul său transferă suma de bani pe contul personal al persoanei interesate. Portalul Viza.md s-a adresat Ambasadei Republicii Italiene la Chișinău pentru precizări. Urmăriți știrile consulare publicate pe site-ul nostru.

Sursa: www.viza.md

Cuvinte cheie:

pensie , moldovenii , Italia , diaspora

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1874
Populația:
124 locuitori

Lipovanca este un sat din cadrul comunei Bilicenii Noi, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Sîngerei și la 121 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 124 de oameni. Satul Lipovanca a fost menționat documentar în anul 1874.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.