Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
11 octombrie 2011, 09:51 Diaspora moldovenească views 8312
11 octombrie 2011, 09:51 Diaspora moldovenească views 8312

Despre pictorii moldoveni în Estonia

Membrii comunității moldovenești în Estonia numără doar cîteva sute de conaționali însă, prin evenimentele organizate fac Moldova mai mare, mai cunoscută, mai aproape de Estonia. Pictorii  moldoveni din Estonia sînt uniți în Asociația pictorilor moldoveni, o organizație înregistrată oficial în Estonia din care fac parte: Eugen Sterpu, Anatol Triboi, Igor Constantinov, Maria Goga, Vladimir Baciu, Dumitru Smochov etc. Аceștia sînt profesioniști de cea mai înaltă speță, cu ateliere de creație proprii și cu zeci de expoziții personale sau de grup în palmares. Sînt foarte apreciați la Tallinn, lucrările lor luminoase, pline de culoare și dinamism fiind imediat recunoscute printre zecile de lucrări la expozițiile mixte din Estonia.

Lucrările lor vor fi găsite în colecțiile personale din Estonia, dar și în incintele mai multor ambasade acreditate la Tallinn, reședințe și instituții de stat. Promovează cultura Republicii Moldova cu o demnitate aparte, discret, dar foarte eficient. Participă la toate activitățile culturale organizate de diaspora și ambasadă: săptămăna culturii R.Moldova în Estonia, zilele culturii în orașele estoniene, expoziții tematice etc.

Prin rotație, patru pictori și-au expus în acest an lucrările în incinta ambasadei, iar începînd cu 10 Octombrie, 11 lucrări ale lui Anatol Triboi vor bucura ochii celor ce vor păși pragul misiunii R. Moldova la Tallinn.

Sursa: guzun.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1923
Populația:
165 locuitori

Chilişoaia este un sat din cadrul comunei Boldureşti, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Nisporeni și la 81 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 165 de oameni. Satul Chilişoaia a fost înființat în anul 1923.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.