Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
25 noiembrie 2014, 16:01 Diaspora moldovenească views 12027
Un moldovean la Google dezvoltă softul care transpune imagini în cuvinte
Foto: facebook.com/dumitru.erhan
25 noiembrie 2014, 16:01 Diaspora moldovenească views 12027

Un moldovean la Google dezvoltă softul care transpune imagini în cuvinte

Google a creat un soft de inteligență artificială care poate descrie conținutul fotografiilor în cuvinte cu o exactitate mult mai mare decît o făcea înainte. Printre cercetătorii care a colaborat la proiect se numără moldoveanul, Dumitru Erhan, transmite UNIMEDIA cu referire la BBC.

Pe lîngă îmbunătățirea funcțiilor motorului Google Image Search, softul ar putea fi folosit pentru a ajuta persoanele nevăzătoare să perceapă mai bine imagini, declară Google.

Noua tehnologie dezvoltată de Google folosește două rețele neuronale: una concentrată pe recunoașterea imaginilor, cealaltă pe procesarea limbajului natural.

Moldoveanul, Dumitru Erhan, face parte din echipa de cercetători care se ocupă de rețele neuronale.

Rețelele neurale sunt o ramură din știința inteligenței artificiale care urmăresc să interacționeze cu mediul înconjurător într-un mod asemănător creierelor biologice. Sistemul reprezintă serii de neuroni interconectați care pot prelua informația din diverse surse și care prezintă capacitatea de a învăța.

Din grupul de cercetători care se ocupă de rețelele neurale fac parte Oriol Vinyals, Alexander Toshev, Samy Bengio și Dumitru Erhan.

„O imagine poate spune mai mult decît mii de cuvinte. Dar uneori cuvintele sunt mai utile - deci este important să putem transpune imagini în cuvinte automat și corect", au scris cercetătorii pe blog-ul Google.

Sursa: unimedia.info

Cuvinte cheie:

moldovenii , diaspora , Google , munca

Comentarii

 (1)
  • #2 Bear Răspunde Citează selecţia
    Страна растёт, при чём без помощи ЕС, так что смело можно включать в доверительный список молдавские университеты и институты!
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1609
Populația:
1719 locuitori

Bulăieşti este un sat şi comună din raionul Orhei. Bulăieşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 26 km de oraşul Orhei şi la 73 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1719 oameni. Satul Bulăiești a fost menționat documentar în anul 1609.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.