Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
04 martie 2015, 11:07 Diaspora moldovenească views 9080
15 direcții prioritare de activitate ale Guvernului cu privire la diasporă
Foto: gov.md
04 martie 2015, 11:07 Diaspora moldovenească views 9080

15 direcții prioritare de activitate ale Guvernului cu privire la diasporă

Programul de activitate al Guvernului pentru anii 2015-2018 conține un capitol aparte dedicat diasporei, în care sînt trasate 15 direcții prioritare de activitate pentru următorii patru ani. Documentul a fost elaborat inclusiv datorită sugestiilor și propunerilor venite din partea cetățenilor moldoveni de peste hotare.

XIV. DIASPORA

- Aprobarea şi implementarea Strategiei „Diaspora 2025".

- Implementarea abordării integrate şi multidimensionale a problemei migraţiei şi diasporei la elaborarea politicilor şi programelor naţionale şi locale.

- Consolidarea Biroului pentru relaţii cu diaspora din cadrul Cancelariei de Stat ca instituţie ce asigură coordonarea politicilor publice destinate diasporei. Delimitarea instituţională clară dintre Biroul Relaţii Interetnice şi Biroul pentru relaţii cu diaspora, cu transferul către ultima a tuturor atribuţiilor şi competenţelor ce ţin de diasporă.

- Perfecţionarea mecanismului şi facilitarea recunoaşterii diplomelor şi calificărilor educaţionale naţionale şi a celor obţinute peste hotare.
- Dezvoltarea serviciilor electronice pentru facilitarea accesului diasporei.
- Finalizarea şi implementarea cadrului legal pentru coletărie.
- Elaborarea şi implementarea programelor destinate copiilor rămaşi în ţară.
- Creşterea numărului programelor cu şi pentru diasporă, în vederea păstrării identităţii naţionale, promovării tradiţiilor şi patrimoniului cultural, şi organizarea proiectelor tematice pentru o mai bună promovare a imaginii Moldovei peste hotare.
- Diversificarea serviciilor de predare complementară (online, la distanţă) pentru copiii din diasporă.
- Susţinerea şcolilor duminicale şi a cursurilor de limbă română din diasporă.
- Susţinerea angajamentului cu copiii din diasporă, inclusiv programul DOR.
- Crearea parteneriatelor dintre diaspora ştiinţifică şi universităţile din Republica Moldova pentru schimb de profesori şi reîntoarceri profesionale.
- Extinderea programelor pentru tinerii din diasporă, inclusiv stagii şi angajare.
- Susţinerea activităţilor de caritate promovate de membrii diasporei.
- Dezvoltarea unui set de instrumente financiare pentru atragerea investiţiilor diasporei: Fondul de economii şi investiţii pentru migranţi, Diaspora Bonds, securizarea remitenţelor, RED (remitenţe pentru dezvoltarea economică) şi platformele de multifinanţare. Elaborarea mecanismelor pentru securizarea investiţiilor migranţilor.

De asemenea, acțiunile prioritare ale Guvernului cu privire la diasporă se regăsesc și în domeniul Bunei Guvernări și al Culturii.

VII. BUNA GUVERNARE

C. Reforma serviciilor publice

- Introducerea votului electronic şi susţinerea formelor de democraţie participativă prin sisteme informatice, inclusiv pentru a asigura implicarea la distanţă a diasporei în procesele social-politice interne.

XI. CULTURA

- Consolidarea relaţiilor culturale internaţionale, inclusiv cu diaspora moldovenească.

Programul de activitate al Guvernului pentru anii 2015-2018 conţine în total 17 capitole – combaterea corupției; politica externă, securitatea și apărarea; reintegrarea țării și consolidarea statalității; dezvoltarea economică, sporirea competitivității și crearea locurilor de muncă; justiția și drepturile omului; afacerile interne și siguranța cetățeanului; buna guvernare; politici sociale proactive; educația; sănătatea; cultura; tineret și sport; mass-media; diaspora; minoritățile naționale; protecția mediului; societatea civilă.

Programul îşi propune creşterea bunăstării, siguranţei şi calităţii vieţii cetăţenilor, în special prin dezvoltarea economiei şi facilitarea creării locurilor de muncă bine plătite, eradicarea corupţiei şi garantarea supremaţiei legii, asigurarea securităţii personale etc.

Cea mai sigură cale pentru atingerea acestor obiective este integrarea europeană, se arată în Program. Pentru aceasta, Guvernul îşi propune să creeze toate premisele care vor asigura eligibilitatea țării noastre privind obţinerea statutului de ţară-candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Totodată, Executivul va pleda în continuare pentru reintegrarea ţării. În plus, Guvernul îşi propune să construiască o societate bazată pe modelul social investind în dezvoltarea resursei umane, asigurarea şanselor egale, redistribuirea corectă şi justă a veniturilor către grupurile defavorizate şi garantarea protecţiei cetăţeanului împotriva oricărui gen de discriminare. La fel, se vor face în continuare investiţii în educaţie, ştiinţă, dezvoltarea tehnologiei informaţiei şi a serviciilor electronice. În domeniul ocrotirii sănătăţii se va insista pe aprofundarea reformelor, astfel încât oamenii să aibă, în egală măsură, acces la servicii de sănătate publică, medicale şi farmaceutice de calitate.

Sursa: viza.md

Cuvinte cheie:

dezvoltare , diaspora , guvern

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1948
Populația:
1199 locuitori

Găleştii Noi este un sat din cadrul comunei Găleşti, raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Strășeni și la 43 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1199 de oameni. Satul Găleștii Noi a fost înființat în 1948.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.