Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
04 martie 2015, 14:44 Diaspora moldovenească views 10812
La Nijnevartovsk a avut loc inaugurarea oficială a Centrul Cultural Moldovenesc (FOTO)
Foto: viza.md
04 martie 2015, 14:44 Diaspora moldovenească views 10812

La Nijnevartovsk a avut loc inaugurarea oficială a Centrul Cultural Moldovenesc (FOTO)

Recent, Ambasadorul Republicii Moldova în Rusia a efectuat o vizită de lucru la Nijnevartovsk, în cadrul căreia s-a întrevăzut cu reprezentanţii administraţiei locale și a participat la mai multe acțiuni, menite să contribuie la consolidarea relaţiilor cu comunităţile originarilor din Republica Moldova și dezvoltarea relațiilor de cooperare cu autorităţile locale.

Programul vizitei a inclus participarea la cea de-a 3 reuniune a membrilor Uniunii asociaţiilor de moldoveni „Baştina", eveniment care se organizează odată în doi ani. La eveniment au participat lideri ai comunității moldovenești din mai multe regiuni ale Federației Ruse – Bratsk, Hanty-Mansiisk, Kostroma, Kursk, Kransoiarsk, Nefteiugansk, Novosibirsk, Riazan, Tiumeni, Surgut, Ufa. Discuţiile s-au axat pe diverse aspecte ale activității asociațiilor diasporale și modalitățile de interacţiune dintre ele.

Totodată, programul vizitei a inclus inaugurarea oficială a Centrul cultural moldovenesc din Nijnevartovsk, unde Ambasadorul a luat cunoștință cu activitatea Centrului și a dialogat cu membrii comunității moldovenești. Cu asistența Biroului pentru Relații cu Diaspora, Centului i-au fost oferite articole de simbolică naţională, cărţi şi reviste din Republica Moldova.

Evenimentul central al programului cultural l-a constituit concertul festiv "Mărțișor-2015", organizat pentru conaționalii noștri din Siberia, cu susţinerea autorităţilor locale din Nijnevartovsk, BRD și a Ambasadei. La concert au fost prezenți cca. 1200 de persoane, în calitate de invitați speciali evoluând artiştii din Republica Moldova – Nicolae și Isidor Glib.

Nijnevartovsk este considerată capitala ţinutului petrolier, inima industrială şi energetică a Nordului Rusiei. Localitatea se află în topul orașelor rusești cu cea mai înaltă calitate a vieții, în care conviețuiesc armonios reprezentanţi ai 111 etnii.

Conform ultimului recensămînt, în Nijnevartovsk locuiesc aprox. 1400 de originari din Republica Moldova.

Sursa: viza.md

Cuvinte cheie:

cultura , moldovenii , Rusia

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1762
Populația:
3821 locuitori

Slobozia este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Slobozia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Ștefan Vodă și la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3821 de oameni. Satul Slobozia a fost menționat documentar în anul 1762.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.