Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
01 august 2015, 12:20 Diaspora moldovenească views 11678
01 august 2015, 12:20 Diaspora moldovenească views 11678

Mark Mazureanu: America nici pe departe nu este pămîntul făgăduinței



Mark Mazureanu este profesorul moldovean care îi învaţă pe americani cum se face politică. A activat o perioadă în Republica Moldova, dar a înţeles că vrea să facă ceva mai mult, s-a regăsit în câteva ONG-uri din ţară şi a făcut voluntariat în Franţa. Studiile postuniveristare le-a făcut în Polonia şi Germania, iar, între timp, a reuşit să realizeze câteva cercetări în Cehia şi Slovacia. Mai târziu, protagonistul a aplicat la un program de studii de doctorat în Statele Unite ale Americii.

Mark Mazureanu este exemplul tipic al omului mereu în mișcare, e cunoscut la noi în țară prin multiplele activități desfășurate pe parcursul anilor, este și fondatorul unui ONG în care sunt implicați tinerii. Protagonistul nostru acum face cercetări, își scrie teza de doctor în domeniul migrației, iar de patru ani este profesor la Universitatea Rutgers din statul New Jersey.

„Cred că noi nu ne deosebim cu nimic de americani și europeni, ne deosebește doar tendința. Care ar fi prioritățile?. Moldoveanul am impresia că se naște cu unica tendință și dorință de a pleca de aici, iar în moment ce pleacă, unica dorință este să se întoarcă înapoi. Un european vrea să plece din curiozitate, iar un american nu vrea să plece niciodată. America este suficientă, poate oferi tot, iar în domeniul academic se pun în valoare alte lucruri, dacă te afirmi, atunci deja nu mai contează originea ta, pentru că inteligența este universal acceptată", a declarat profesorul moldovean.

Locuind de cinci ani peste ocean, gustând din pâinea muncită acolo, Mark recunoaște că America nici pe departe nu este pământul făgăduinței. „America este pământul făgăduinței pentru cei care nu sunt în America, nu este totul atât de frumos și roz precum pare dinafară, este un vis american pe care noi îl citim din filmele și emisiunile americane, care se vând foarte bine peste hotare. În America se fac bani, dar oamenii sunt la fel de nefericiți cum sunt și aici", conchide protagonistul.

„Eu mă simt acasă oriunde, după ce am trăit în vreo zece țări diferite, eu toate le simt ca ale mele. Eu mă simt parte din contextul acesta global și nu cred că aș putea sta într-un sigur lor, să mă complac", a remarcat Mark Mazureanu.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

moldovenii , Moldova , diaspora , migratie , opinie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1930
Populația:
359 locuitori

Sălcuţa Nouă este un sat din cadrul comunei Cîrnăţenii Noi, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Căușeni și la 68 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 359 de oameni. Satul Sălcuţa Nouă a fost întemeiat în anul 1930.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.