Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
01 septembrie 2015, 12:35 Diaspora moldovenească views 7303
Femeile din diasporă au elaborat mai multe recomandări, care vor fi propuse autorităţilor
Foto: moldpres.md
01 septembrie 2015, 12:35 Diaspora moldovenească views 7303

Femeile din diasporă au elaborat mai multe recomandări, care vor fi propuse autorităţilor

Problemele migrantelor, discutate la Zilele Diasporei. Femei originare din Republica Moldova şi stabilite cu traiul în Grecia, Italia sau Portugalia au vorbit despre oportunităţile şi problemele cu care se confruntă. Participantele au elaborat mai multe recomandări, relatează Mesager.

Valentina Geamănă locuieşte în Italia de 16 ani. De zece ani şi-a adus şi copiii în peninsulă. Chiar dacă de baştină o despart mii de kilomentri şi ani de muncă, ea nu uită se revină acasă. În acest timp a realizat mai multe proiecte, între care şi deschiderea unui Centru antiviolenţă în raionul Hânceşti.

„Este un centru de consultanţă deschis pentru toate persoanele care cunosc un caz de violenţă în familie, iar alături este situată casa pentru femei, sunt trei blocuri cu 15 apartamente deja amenajate, iar pentru a întreţine această structură, noi am prevăzut partea economică a proiectului, avem o bucătărie industrială cu capacitatea de 180 de locuri, prevăzută pentru a deschide cursuri de bucătar", spune ea.

Potrivit reprezentanţilor Biroului pentru Relaţii cu Diaspora, 80 la sută dintre liderii asociaţiilor de migranţi sunt femei. Reprezentanţii diasporei îşi propun să revizuiască legislaţia naţională în conformitate cu prevederile internaţionale şi recomandările Convenţiei asupra eliminării tuturor formelor de discriminare a femeilor.

„Ceea ce ne interesează pe noi ca şi agenţie guvernamentală este legat de drepturile patrimoniale ale celor plecaţi, care se trezesc la un moment dat că nu mai au nici casă, nici masă aici, deşi au investit, cum să-şi transfere banii astfel încât să fie asiguraţi, despre taxele foarte mari la recrutarea forţei de muncă şi aici vor fi unele modificări la legislaţie", afirmă Angela Stafii, lider echipa Programe, BRD.

Recomandările vor fi propuse autorităţilor. Mai mult, reprezentanţii diasporei îşi propun să constituie o reţea a femeilor migrante. Astfel va fi consolidat dialogul între conaţionalii noștri care muncesc în diferite ţări.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

moldovenii , femei , diaspora

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1807
Populația:
411 locuitori

Tănătarii Noi este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ştefăneşti, Ursoaia Nouă și Tănătarii Noi. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Căușeni și la 61 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 411 oameni. Satul Tănătarii Noi a fost menționat documentar în anul 1807.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.