Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
08 iulie 2017, 11:25 Diaspora moldovenească views 5872
Moldoveanca care a cucerit Portugalia și nu doar (Foto)
08 iulie 2017, 11:25 Diaspora moldovenească views 5872

Moldoveanca care a cucerit Portugalia și nu doar (Foto)

Se spune că nu arta creează talentul, ci talentul creează arta. Talentul se vede în ceea ce reuşeşti să faci bine, fără efort, lucrînd cu uşurinţă, cu entuziasm și cu pasiune. Luiza Vulpe Dedîșin este una dintre moldovenii care muncește cu pasiune și care își poartă talentul prin lume.

Pasiunea pentru muzică o are de cînd se ține minte. Crede că vine de pe linia mamei, care cîntă deosebit de frumos și pe care a admirat-o mereu.

Și-a început studiile muzicale încă în fragedă copilărie, la liceul „Ciprian Porumbescu" din Chișinău. Apoi, la 13 ani, a continuat în Portugalia, unde s-a stabilit o perioadă mai îndelungată împreună cu fratele și cu părinții săi. Atunci a fost una din cele mai importante perioade din viața Luizei. Nu a fost ușor să o ia de la capăt în altă societate.

„Mi-a fost greu să mă despart de Moldova și de tot ce construisem acolo, dar și mai greu a fost să înțeleg cît de diferită sînt de colegii mei portughezi, din cauza marilor diferențe culturale, dar și a barierei lingvistice. După 4 luni am intrat la Conservatorul din Lisabona și totul parcă a luat zbor. Am avut succese la studii și concursuri, am participat la numeroase proiecte atît în Portugalia cît și peste hotare, am colaborat cu oameni deosebiți cu care sîntem prieteni pînă astăzi" își amintește tînăra.

Pasiunea pentru operă a apărut în timp ce studia la Conservatorul din Lisabona, specialitatea pian, ulterior fiind nevoită să aleagă o a doua opțiune și a decis să fie Canto. A avut norocul să o aibă profesoară pe Filomena Amaro, care a făcut-o să se îndrăgostească de Operă și de Dramă.

„Nu o să uit niciodată un spectacol important pe care l-am avut la Conservatorul din Amsterdam, unde am interpretat duetul din Madama Butterfly cu renumitul artist Luis Gomes. Atunci am simțit o uniune foarte strînsă între voce și teatru, care mi-a permis să intru adînc în personaj și în muzică, plutind aproape inconștient în timpul interpretării. Asemenea momente sînt foarte rare în viața unui artist. Aveam 21 de ani, și de-atunci am știut, fără nicio îndoială, că eu am fost născută pentru asta" spune cu entuziasm Luiza.

Tînăra moldoveancă consideră că acea perioadă, în Portugalia, a schimbat-o pentru totdeauna și i-a adus 2 lucruri prețioase: Înțelegere umană mult mai profundă, factor foarte important pentru parcursul artistic; și Aprofundarea pasiunii pentru muzică, care era un fel de refugiu emoțional în timpurile mai dificile. La fel a rămas și pînă astăzi.

Muzica este ocupația și pasiunea Luizei zi de zi. A avut o colaborare de 5 ani cu renumitul Coro Gulbekian – o experiență profesională prețioasă, unde a avut ocazia să cunoască și să lucreze cu maeștri, artiști și orchestre renumite la nivel mondial, ca Claudio Abbado, Colin Davis, Esa-Pekka Salonen, Frans Brüggen, René Jacobs, orchestrele Simfonice din San Francisco, Viena, Berlin, Amsterdam etc.

A colaborat și cu Teatro Praga, la Festa do Avante, fiind solistă în Opera Bastien e Bastienne de Mozart cu care a avut un turneu în toată țara.

Acum Luiza își face studiile de Masterat (Canto) la Conservatorul din Amsterdam. Chiar dacă este în Olanda, continuă să aibă proiecte în Portugalia ca colaborarea cu Orquestra XX și Coro XX, dar și mai face parte din echipa de profesori pentru „Festival de Musica de Bendada".

Pentru ea, Republica Moldova, este și va rămîne mereu originea și esența ei, iar tuturor moldovenilor le dorește să lupte pentru visele lor, deoarece nu există: Nu se poate!

Sursa: ea.md

Cuvinte cheie:

diaspora , Portugalia , moldoveanca

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1490
Populația:
4474 locuitori

Pîrliţa este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Hristoforovca și Pîrliţa. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Ungheni și la 95 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4474 de oameni. Satul Pîrlița a fost menționat documentar în anul 1490.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.