Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
08 septembrie 2017, 17:00 Diaspora moldovenească views 7698
Zece moldoveni au rămas blocaţi pe o insulă după uraganul Irma
08 septembrie 2017, 17:00 Diaspora moldovenească views 7698

Zece moldoveni au rămas blocaţi pe o insulă după uraganul Irma

Zece moldoveni au rămas blocaţi pe insula Sfîntul Bartolomeu din Marea Caraibilor după ce uraganul Irma a făcut ravagii în zonă.

Chiar dacă nu au fost răniţi în urma stihiei, aceştia îşi fac griji pentru că insula este practic izolată, lipseşte energia electrică, iar în curînd ei vor rămînea fără produse alimentare. Moldovenii muncesc în construcţii pe insulă de aproape jumătate de an, fiind angajaţi de o companie portugheză.

Aliona Golubenco este sora unuia dintre moldovenii blocaţi pe insulă, originar din raionul Hînceşti. Femeia, care locuieşte în Portugalia, povesteşte şocată de experienţa prin care au trecut conaţionalii noştri. Ultima dată ea a vorbit cu victimele, care au între 30 şi 45 de ani, aseară, după ce unii dintre ei au urcat pe un munte din zonă.

"S-a pornit o vijelie şi un urlet, mare, îngrozitor, din partea Oceanului. A distrus tot ce a fost în cale. Fiecare a treia casă a rămas fără acoperiş, maşini aruncate în stradă, întoarse, au ieşit afară au spus că chiar aeronava care făcea rută era ruptă în două", a spus Aliona Golubenco, sora unui moldovean blocat pe insulă.

Femeia spune că cei zece bărbaţi nu au probleme cu actele, dar îşi face griji pentru că în curînd vor rămînea fără provizii, iar telefoanele nu vor mai avea baterie.

"Din cauza luminii, alimentele cu care s-au aprovizionat se strică, magazinele sînt închise. Problema e anume de alimentaţie, de apă, de gazolină. Nu se ştie cînd data viitoare vor putea lua legătura cu noi. Acest vîrf de munte din cîte ştiu e puţin departe de ei", a menţionat Aliona Golubenco.

Autorităţile franceze încearcă să ajute sinsitraţii, dar coşmarul celor care se află pe insulă încă nu a luat sfîrşit. Situaţia s-ar putea înrăutăţi şi mai mult în următoarele zile.

"Încă se află în alertă, adică pînă sîmbătă ceva se mai aşteaptă, nu ştiu cît e de corect, dar cineva i-au anunţat că cel puţin pînă luni nu au dreptul să iasă din case", a precizat Aliona Golubenco.

Precizăm că cea mai rîvnită zonă de vacanţă a lumii este în pericol să dispară cu totul în urma uraganului Irma. Insulele Virgine, Antigua, Barbuda şi Bartolomeu cu peisaje superbe în Caraibe, par acum ieşite din infern. Autorităţile susţin că şi numărul victimelor creşte. Un bilanţ provizoriu arată că 13 oameni au murit, iar zeci au fost răniţi. Irma este cel mai puternic uragan care s-a format în Atlantic în ultimele decenii şi unul dintre cele mai mari înregistrate vreodată.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

diaspora , furtuna , insula

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1893
Populația:
136 locuitori

Gherșunovca este un sat din cadrul comunei Vărăncău din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Rîbnița și la 113 km de Chișinău. Populaţia satului Gherșunovca alcătuia 136 de oameni în anul 2004. Satul Gherșunovca a fost menționat documentar în anul 1893.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.