Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
02 octombrie 2017, 12:15 Diaspora moldovenească views 7452
Povestea unui moldovean care și-a expus operele de artă la Hollywood (Foto)
02 octombrie 2017, 12:15 Diaspora moldovenească views 7452

Povestea unui moldovean care și-a expus operele de artă la Hollywood (Foto)

Constantin Botezat este un tînăr artist din Republica Moldova, care a reușit să ducă faima țării peste hotare. Tănărul moldovean a studiat la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și Academia de Artă din Italia. Și-a expus lucrările în mai multe galerii din Europa și SUA, devenind un artist respectat în mai multe țări ale lumii.

De curînd, Constantin a participat în cadrul unei expoziții din SUA, fiind singurul artist din Europa. Este vorba de o expoziție colectivă, care a avut loc la Galeria Alpine Art din orașul Salt Lake, statul Utah. La acest art show au participat 22 de artiști, majoritatea locali. Vernisajul a avut loc pe 15 septembrie, iar expoziția va fi deschisă pînă pe 15 octombrie.

Am vrut să aflăm mai multe despre cum această expoziție și povestea tînărului moldovean, care își expune operele de artă în întreaga lume. Tînărul a recunoscut că pentru a ajunge să ai o expoziție în SUA este nevoie de multă hotărîre. „Cel mai important să fii foarte activ și hotîrît. Acesta este deja al patrulea eveniment în SUA. Anul trecut am mai organizat expoziții în Los Angeles, Hollywood și la fel în Salt Lake și viitorul apropiat preconizez alte evenimente", a subliniat artistul moldovean.

Expoziția reprezintă un eveniment important pentru critici și colecționarii de artă din întreaga lume, confirmînd dorința galeriei de a fi în acest moment o platformă culturală pentru dezvoltarea unui dialog între artiștii americani și europeni.

„Evenimentul este un pas important pentru publicul interesat de artiştii tineri, de cercetările lor artistice şi de colecţionarea operelor lor. În cadrul expoziției am expus patru lucrări realizate pe parcusul anului de studiu la Universitatea de Artă din orașul Bari, Italia", a precizat moldoveanul.

Tema expoziției din SUA a fost „Muse". „Evenimentul a avut loc grație curatorului meu - Susan Bohmhold, căreia îi sînt recunoscător pentru această oportunitate. Expoziția respectivă cu siguranță reprezintă un pas important în cariera mea și care îmi va oferi o motivație enormă pentru a crea cît mai multe lucruri frumoase în continuare", a zis Constantin Botezat.

De asemenea, tînărului a precizat în ce alte țări și-a expus operele. „Sincer să fiu nu mai țin cont de numărul de expoziții, dar pot să zic cu certitudine că cele mai recente le-am organizat în SUA, Italia și Romînia. Îmi place foarte mult să organizez evenimente de artă și să invit artiști internaționali, pentru ca să participe la ele", a spus acesta.

„Unele expoziții sînt destul de costisitoare, pe cînd altele - mai puțin. Depinde cît timp dureaza show-ul, depinde de vernisaj și invitați. Iar unele sînt absolut gratuite atunci cînd ai o invitație din partea galeriei", a specificat Constantin.

Constantin este un artist reprezentat de către galeria IAGA Contemporary Art de la Cluj.

Iată cîteva din operele realizate de tînărul Constantin:

„Natura statică Moldova"


„Motiv Butuceni"


„Moara din Dumbrava Sibiului"


Sursa: agora.md

Cuvinte cheie:

diaspora , Hollywood , pictor

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1927
Populația:
589 locuitori

Hitreşti este un sat din cadrul comunei Sărata Veche, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Fălești și la 123 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 589 de oameni. Satul Hitreşti a fost menționat documentar în anul 1927.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.