Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
25 octombrie 2017, 12:40 Diaspora moldovenească views 20819
O moldoveancă face legal la Paris ceea ce în Moldova este considerat corupție
25 octombrie 2017, 12:40 Diaspora moldovenească views 20819

O moldoveancă face legal la Paris ceea ce în Moldova este considerat corupție

Ala Sava locuiește în Paris de 7 ani și este lobbyist pentru o companie franceză foarte importantă. Tânăra ne-a povestit că activitatea sa ține de apărarea poziției acestei firme pe lângă instituțiile statului, una care este interpretată în Moldova ca fiind un act de corupție. Ala ne-a mai dezvăluit cum este să-ți faci studiile în Franța, ce a învățat de la francezi despre modul de a vedea lucrurile și cum este viața în Paris.

Moldoveanca și-a petrecut copilăria și adolescența în satul Cocieri, raionul Dubăsari, de unde a plecat să-și urmeze visul de a devenit traducător. Cu diploma de Bacalaureat în mână a ajuns la Chișinău, la Universitatea de Stat din Moldova pentru a studia limbile franceză și arabă. Își amintește acum cu tristețe de îndemnul unora care-i spuneau să mai lase cartea: „Ala, știi că în Moldova studiile nu ajută la nimic...", o asigurau alți „binevoitori". Acum, la 30 ani, tînăra spune că le-ar răspunde că anume datorită studiilor, setei de cunoștințe și dragostei de carte a ajuns să se simtă împlinită și mândră de munca și viața pe care o are. „Bineînțeles, multe se datorează și oamenilor frumoși care mi-au apărut în calea vieții. Mă gîndesc cînd spun acest lucru gândesc aici la profesoara mea de limbă arabă de la Universitatea de Stat, Eugenia Ziadeh", ne-a spus Ala Sava.

Viața i s-a schimbat după ce a văzut Elveția

Cât timp a fost studentă nu s-a gîndit nicio clipă că ar putea să plece și să trăiască peste hotare. Se vedea lector la universitate sau traducător, dar destinul a decis altfel. În primul an când își făcea studiile universitare de masterat, a aplicat pentru a obține o bursă de studii în cadrul Agenției Universitare a Francofoniei. Astfel a ajuns să învețe timp de 5 luni la Universitatea din Geneva, Elveția. Acele 5 luni petrecute în Elveția au dus la un moment decisiv în viața Alei. Tânăra spune că pe parcursul acestei perioade și-a dat seama ca viața ei în Republica Moldova era săracă din punct de vedere intelectul sau cultural. „Studenții europeni au acces liber la literatură, presă, cultură, artă. Bibliotecile universitare, dar și cele municipale au cele mai noi ediții. Tinerii au foarte multe posibilități pentru a atinge noi culmi în ceea ce ține dezvoltarea personală și îmbogățirea cunoștințelor generale. După acele luni petrecute în Elveția, decizia de a pleca peste hotare pentru a-mi continua studiile era deja luată. Cum zic francezii: „Chose dite, chose faite". Astfel, în 2010 am ajuns în Franța", își amintește zâmbind Ala.

Ce așteaptă profesorii de la studenți în Franța

Spune că i-a fost destul de greu la început. Pentru ca să-și facă studiile în Franța, moldoveanca trebuia să demonstreze că își dorește foarte mult acest lucru, că este gata să absoarbă cu sârguință cunoștințele care I se oferă și că are bani pentru a se întreține. Și-a găsit un loc de muncă și cu salariul care-l primea și-a asigurat un loc de trai. Își amintește acum cu haz că prima sa notă a fost 11/20 la cursul de drept constituțional și timp de o săptămână a fost abătută și tristă din această cauză, deoarece era obișnuită doar cu note de 9 și 10. A înțeles foarte repede că profesorul francez așteaptă să vii cu multe informații despre ceea ce a trebuit să înveți, dar cel mai mult vrea să vadă la tine imaginație și spirit de analiză. Ala spune că urmînd această filozofie, au urmat două masterate, în studii europene la Universitatea Sorbona din Paris și în studii politice la Universitatea Paris din Nanterre.

Moldoveanca spune cum e să fii lobbyist

Datorită specializării sale în dreptul parlamentar și constituțional francez și a experienței acumulate a reușit să se angajeze în cadrul Federației franceze a Organismelor de Asigurare medicală.

Ala Sava, la biroul său„Munca mea constă în analizarea textelor de lege, pregătirea notelor informative și susținerea pozițiilor instituției pe care o reprezentăm pe lîngă Parlament, Guvern și orice altă autoritate publică, adică sînt lobbyist. Astăzi, am aceeași funcție în cadrul unei societăți specializate în asigurările medicale pentru funcționarii de stat francezi. În Moldova această practică este numită corupție. În schimb, în Franța activitatea de a face lobbying este transparentă și încadrată în prevederile legale", a explicat tânăra.

Ce a învățat de la francezi

Ala Sava mărturisește că se simte acum în Franța ca acasă, „chiar mai franceză decît o mare parte din francezi", precizînd că a obținut în urmă cu cîteva săptămîni cetățenia Franței. Se simte migrantă doar o singură dată pe an, când trebuia să stea la coadă ore în șir la prefectură ca să poată să-și reînnoiască permisul de ședere. Tânăra a mai spus că Franța e o țară bogată cultural și acestă bogăție e cultivată zilnic de către francezi, prin interesul lor față de carte, cinematografie, artă. Îi mai place la francezi felul în care ei se implică în societatea civilă, ardoarea cu care-și apară drepturile fundamentale și cît sînt de atenți față mediul înconjurător, luptînd pentru unul mai ecologic și mai curat. A învățat de la francezi că a fi diferit este un atu și că viața trebuie trăită așa cum iți place, fără să-ți pese de ochii lumii. „Astăzi sunt o soție împlinită, realizată profesional, mîndră de originile mele, dar și de cadoul mult așteptat – cetățenia Republicii Franceze", a mai spus Ala Sava.

Sursa: moldnova.eu

Cuvinte cheie:

diaspora , Paris

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1781
Populația:
4415 locuitori

Pepeni este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Romanovca, Pepeni, Răzălăi, Pepenii Noi. Satul Pepeni se află la distanța de 24 km de orașul Sîngerei și 87 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4415 oameni. Localitatea a fost menționată documentar în 1781.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.