Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
25 octombrie 2017, 15:20 Diaspora moldovenească views 15470
MAEIE a extins rețeaua consulară în Ucraina
25 octombrie 2017, 15:20 Diaspora moldovenească views 15470

MAEIE a extins rețeaua consulară în Ucraina

Pe 19 octombrie 2017, Ambasada Republicii Moldova la Kiev a organizat o recepție festivă dedicată împlinirii a 25 de ani de la semnarea Tratatului de bună vecinătate, prietenie şi colaborare între Republica Moldova și Ucraina și inaugurării Consulatului Onorific al Republicii Moldova la Borispol.

La eveniment au luat parte peste 200 de persoane, printre acestea figurînd reprezentanţi ai cercurilor guvernamentale, corpului diplomatic din Kiev, mass-media, comunității moldovenilor din Ucraina. Oaspeții de onoare ai recepției au fost ministrul educației, culturii și cercetării al Republicii Moldova, Monica Babuc, viceministrul culturii al Ucrainei,Yuryi Rybachuk și viceministrul învățămîntului al Ucrainei Roman Greba.

Ministrul Monica Babuc a remarcat relațiile excelente de prietenie și colaborare dintre Republica Moldova și Ucraina, precum și dialogul politic intens moldo-ucrainean stabilit pe parcursul ultimilor ani, care permite ambelor țări să promoveze în comun obiectivul de integrare europeană.

Monica Babuc a evidenţiat interesul deosebit al Republicii Moldova de a dezvolta cooperarea tradițională moldo-ucraineană în domeniul cultural-umanitar, menționînd că semnarea, pe 19 octombrie 2017, la Kiev, a noului Program de cooperare în domeniul culturii între Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova și Ministerul Culturii al Ucrainei pentru anii 2017-2012, va permite continuarea colaborării între ambele țări în domeniile teatrului, muzicii, industriilor creative, cinematografiei, protejării patrimoniului istoric și cultural ș.a.

În discursul său, Ambasadorul Ruslan Bolbocean a specificat că prin inaugurarea Consulatului Republicii Moldova la Borispol, acesta devine cel de-al treilea consulat deschis pe teritoriul Ucrainei în anul 2017, exprimându-și convingerea că prin activitatea sa acesta își va aduce contribuția la dezvoltarea relațiilor comercial-economice, va sprijini dezvoltarea contactelor culturale, academice și inter-umane dintre Republica Moldova şi Ucraina.

În cadrul recepției au fost servite produse moldoveneşti. Invitații au avut ocazia să admire măiestria artistică a soliștilor Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchievici", sub bagheta dirijorală a maestrului Mihai Agafiță.

Cuvinte cheie:

MAEIE , Ucraina , consulat

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
1571 locuitori

Mărcăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte 2 localităţi: Mărcăuţi şi Mărcăuţii Noi. Localitatea este situată la o distanţă de 24 km de oraşul Briceni şi 220 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1571 oameni. Prima atestare documentară a localităţii datează din aprilie 1620, cînd acesta este trecut într-un act al cancelariei domneşti ca satul Marcovăţ din ţinutul Hotin.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.