Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
21 decembrie 2017, 15:35 Diaspora moldovenească views 5963
14 localităţi fac apel la migranţii moldoveni
21 decembrie 2017, 15:35 Diaspora moldovenească views 5963

14 localităţi fac apel la migranţii moldoveni

Băştinaşii plecaţi din 14 localităţi sînt îndemnaţi de autorităţile locale şi de Asociaţiile de băştinaşi recent create să doneze pentru 14 proiecte de dezvoltare comunitară. Astfel, demarează campania naţională „Donez cu drag pentru acasă", care va dura trei luni în localitățile partenere ale proiectului "Migrație și Dezvoltare Locală", implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al Guvernului Elveţiei.

Pentru a convinge băştinaşii să doneze, pe platforma online de colectare de fonduri www.Guvern24.md, localităţile au plasat texte şi video-uri cu adresări şi descrieri ale proiectelor pentru băştinaşii plecaţi din localitate. Tot aici, fiecare băștinaș din cele 14 localităţi va putea dona cu ajutorul cardului, prin SMS şi apel telefonic. Totodată, graţie mecanismului transparent, doritorii vor putea urmări progresul colectării de fonduri.

„Proiectele au ca scop îmbunătățirea serviciilor locale în satele și orașele de baștină. În acest context, 14 localități din Moldova vor avea servicii mai bune de infrastructură rutieră, evacuare a deșeurilor, de întreținere a drumurilor locale și de canalizare, realizate cu suportul migranţilor. De asemenea, vor fi amenajate spații de odihnă și agrement și modernizate instituții de învățămînt", spune Olesea Cazacu, managera de proiect Migraţie şi dezvoltare locală.

Sumele pe care şi-au propus să le colecteze băştinaşii variază de la o localitate la alta: cea mai mică sumă fiind 1500 de dolari, pe cînd cea mai mare constituind 8500 de dolari. Donaţiile băştinaşilor vor fi suplinite de contribuţii din partea autorităţilor locale, dar şi granturi a cîte 15.000 de dolari oferite de Guvernul Elveției.

Pînă la lansarea campaniei, localităţile au asigurat implicarea eficientă a cât mai mulți migranți în planificarea dezvoltării locale. Astfel, au fost create și consolidate 14 Asociații de băștinași, iar pentru o comunicare utilă și rapidă, au fost create grupuri ale băștinașilor pe rețelele de socializare. În baza unor sondaje online realizate în fiecare localitate parteneră, originarii au selectat prioritatea locală, pentru realizarea căreia doresc să contribuie financiar.

„Prin implementarea acestor proiecte, de fapt, reușim să creăm o punte de legătură și comunicare între autoritatea locală și băștinași. Este un mecanism care reunește într-o forță locuitorii satului, băştinaşii plecați în lumea largă şi autoritatea locală. Graţie efortului comun vom avea un parc frumos în satul Mereni", a menționat Lidia Begliţă, preşedinta Asociaţiei de băştinaşi „Cu drag pentru Mereni".

Valoarea totală a proiectelor care urmează să fie implementate pînă la sfîrșitul anului 2018 se ridică la 421.000 USD.

Cuvinte cheie:

localitati , migranți

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1760
Populația:
697 locuitori

Slobozia-Hodorogea este un sat din cadrul comunei Bieşti, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Orhei și la 55 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 697 de oameni. Satul Slobozia-Hodorogea a fost menționat documentar în anul 1760.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.