Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
02 martie 2018, 11:00 Diaspora moldovenească views 14210
O moldoveancă a creat prima brînză vegană în România
02 martie 2018, 11:00 Diaspora moldovenească views 14210

O moldoveancă a creat prima brînză vegană în România

Ștefan și Marișa Zaporojan - un cuplu pasionați și creativi, și-au propus să aducă în premieră pe piața românească gustul adevărat de brînză, într-o formă vegană, care să aducă un plus de viață consumatorilor săi.

Neobișnuit de sănătoasă, „brînza" are ca bază nuci de caju și migdale activate, culturi vegane și condimente atent selectate, iar cuplul are deja propriile rețete.

Brandul pe care îl promovează s-a născut din dragoste pentru gustul de brînză, ca hrană sănătoasă, dar și din dragostea ce a unit cuplul raw vegan Ștefan & Marișa. După îndelungi testări ale propriilor rețete, au apărut sortimente precum brînza cremoasă, brînza maturată, cea cu gust afumat, sau cu ierburi aromate, cu cărbune negru, ceapă, sau chilli. Cei doi au creat chiar și au Camembert și Blue Cheese. Ștefan și Marișa și-au propus să împărtășească din experiența lor de a face brînză din nuci și alte bunătăți raw vegane pentru Republica Moldova, România sau Ungaria.

„Odată ce devii interesat de alimentația raw vegană, descoperi o lume paralelă a bucătăriei. O paletă vastă de alegeri sănătoase, care te motivează prin beneficiile pe care le aduc oganismului dar și printr-o mulțime de alinturi ale papilelor gustative. Fiind într-o excursie la Barcelona, am descoperit o brînză pe bază de caju cu gust cum nici nu ne-am imaginat că există. Cerînd informații, am aflat că era procesată și fermentată asemenea celei tradiționale. Viitorul aparține veganilor, asta credem noi, iar tendința a crescut enorm de mult în ultimii ani în toată lumea", ne spune Marisha, o tânără moldoveancă stabilită la Timișoara.

Atît Marișa, cât și soțul ei consumă doar hrană crudă, vegană. Moldoveanca are deja un an și jumătate de cînd consumă doar crudități, iar soțul ei circa un an.

„Probabil cel mai greu a fost să descoperim care sînt procesele de industrializare. Oricît de mult am cercetat, a fost nevoie de multă creativitate pentru a găsi soluții în ceea ce privește aparatura, ustensilele și etapele preparării brînzei raw vegane. Fiind un domeniu nou, chiar în premieră în România, pînă și oamenii legii s-au pus pe căutări pentru a ne putea integra într-o categorie. „Nu-i nimic, vom învăța și noi odata cu voi", ne-au spuc cei de la Direcția Sanitară. Iată așa am devenit producători - inventatori, deschizători de drum", povestește Marișa pentru EA.md.

„Este un domeniu nou, care necesită multă pasiune pentru a fi productiv, căci cărarea este nebătătorită. Doar experimentând ajungi la formule ideale. Motivați de ceea ce se poate inventa și ajunși în posesia materiei prime pentru prepararea brînzei de caju și migdale, am început să ne jucăm. Uneori pornim de la a înerca să recreăm un anumit gust cu care ne-am întîlnit, alteori greșim la propriile noastre rețete și ajungem să descoperim ceva nou. Așa a apărut în bucătăria noastră iaurtul raw vegan de caju, care nu se deosebește aproape deloc de cel clasic. Ștefan, soțul meu, este un adevărat magician în bucătărie și nu s-a lăsat pînă nu a inventat rețetele care stau la baza produselor Rawckers", mai povestește tînăra moldoveancă.

Ștefan și Marișa sînt foarte entuziasmați de ceea ce fac, iar modul lor de viață i-a făcut misionari ai veganismului. Ne asigură că gusturile produselor raw sînt așa cum nici nu am visat. Sînt mereu în căutare de echilibrul între trup, suflet și minte, de aceea participă la degustări, seminarii, cursuri de gătit. Tot în acest sens, tînăra familie organizează anual tabăra RAW Veganza, planificată și vara acesta, într-un „colțișor de rai" din județul Alba, România.

„Fie că sînteți vegani, țineți post, puneți sănătatea pe primul loc sau pur și simplu vă place să vă alintați papilele gustative, vă va fi greu să vă opriți, odată ce ați gustat din produsele lor. dacă sînteți deja vegani vă învităm în „clubul nostru" și vă încurajăm să vă urmați instinctul în alegerile pe care le-ați făcut. Dacă preferi să militezi pentru raw veganism, fă-o prin propriul exemplu. Oamenii se lasă convinși atunci cînd văd rezultatele celor din jur. Demonstrează-ți mai întîi ție cît de sănătos poți fi și vei căpăta mai multă încredere în ceea ce faci", ne încurajează Marisha Zaporpjan.

Sursa: ea.md

Cuvinte cheie:

brînzeturi , vegetarian , Romania , business

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1471
Populația:
996 locuitori

Poiana este un sat şi comună din raionul Soldăneşti. Poiana este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situat la o distanță de 10 km de orașul Șoldănești și la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 996 de oameni. Prima mențiune documentară a satului Poiana datează din anul 1471.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.